Sådan arbejder store danske virksomheder med integration

Berlingske har spurgt 11 af landets største virksomheder inden for forskellige brancher, hvad de gør for at integrere nytilkomne flygtninge på arbejdsmarkedet.

Dansk Supermarked er langt fremme med at få flygtninge i sprogpraktik. Foreløbig har koncernen 300 flygtninge i praktik primært i Bilka, men også i Føtex og enkelte Netto-butikker. Laila på billedet har arbejdet i Bilka i Hundige siden november 2015. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Supermarked er langt fremme med at få flygtninge i sprogpraktik. Foreløbig har de 300 flygtninge ude primært i Bilka, men også i Føtex og enkelte Nettobutikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Dansk Supermarked (detailhandel, hovedkontor i Aarhus):

Arbejder primært med praktik kombineret med sprogundervisning på arbejdspladsen. Det sker primært i Bilka-varehuse, men også en del Føtex-butikker er med. Senest er nogle flygtninge kommet i praktik i Netto, mens undervisningen foregår i nærmeste Føtex.

Dansk Supermarked har etableret i alt cirka 300 pladser til virksomhedsforlagt sprogundervisning. Yderligere 50-60 pladser er på vej. Dansk Supermarked har også flygtninge i mere traditionelle forløb med for eksempel to dages praktik og tre dage på sprogskole. Dansk Supermarked samarbejder p.t. med jobcentre i 20 byer. Er i dialog med yderligere 10-12 jobcentre.

Servicegiganten ISS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund.

ISS (rengøring og anden service, hovedkontor i Søborg)

Har p.t. 123 flygtninge i målrettede forløb i ISS i Danmark, heraf er 57 allerede i praktik, fordelt med 19 i intern praktik hos ISS og 38 i praktik hos samarbejdsvirksomheder. De øvrige flygtninge er p.t. ved at blive kompetenceafklaret. De 123 flygtninge er fordelt på 25 i Skanderborg, 89 i Brønderslev og ni i Frederikshavn.

Under praktikken får flygtningene sidemandsoplæring og eventuelt sprogundervisning. ISS har også andre initiativer, for eksempel kurset »Dansk på Arbejdspladsen«, men her registreres deltagernes baggrund ikke.

Arla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard.

Arla (mejeri, hovedkontor i Aarhus):

Arla er klar med en ordning for flygtninge inden for den næste måned. Selskabet har udarbejdet en kompetenceprofil på de flygtninge, som selskabet gerne vil have i praktik, og har indgået en aftale med kommuner om at finde frem til de flygtninge, der har de rigtige kompetencer.

Alle flygtninge vil få tilknyttet en flygtningeguide (mentor) til at hjælpe med spørgsmål/indslusning. Oplæringen foregår som med enhver anden nyansat. Derfor er det et krav, at flygtninge på driftsstederne skal kunne dansk. I hovedkontoret er kravet engelsk.

Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Novo Nordisk (medicin, hovedkontor i Bagsværd)

Novo Nordisk har indgået et partnerskab med Røde Kors og Foreningen Nydansker om et mentorprogram for veluddannede flygtninge i Danmark. Novo Nordisk har tidligere haft gode erfaringer med mentorprogrammer for udlændinge.

Programmet, som går i gang i denne måned, har plads til 50 flygtninge, som hver får tilknyttet en mentor i seks måneder . Herefter vil projektet blive evalueret. Foreningen Nydansker har erfaring med mentorordninger for nydanskere. Røde Kors har lokale netværk af frivillige i den enkelte flygtnings hjemkommune. Flygtninge i programmet er udvalgt af kommuner nær de byer, hvor Novo Nordisk har aktiviteter.

Lego. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCUS BRANDT.

Lego (legetøj, hovedkontor i Billund)

Har ikke indgået særlige aftaler om integra­tionsforløb med kommuner eller andre aktører. Flygtninge er velkomne til at søge job hos Lego på lige fod med alle andre.

»Vi vurderer alle ansøgere til stillinger i Lego Koncernen uanset baggrund ud fra de samme kriterier, stilling for stilling,« skriver Lego i en e-mail til Berlingske.

Danfoss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Danfoss (industri, hovedkontor i Nordborg)

Samarbejder med Sønderborg Asylcenter om at tage nytilkomne flygtninge i én til to ugers praktik for at besøge Danfoss, opleve arbejdskulturen og følge medarbejderne på konkrete opgaver.

De seneste år har Danfoss indgået et tættere samarbejde med kommuner og jobcentre om at træne socialt udsattes færdigheder på arbejdsmarkedet for at få flere i job. Derfor har Danfoss oprettet praktikpladser til socialt udsatte, heriblandt flygtninge, der har fået opholdstilladelse og er i integra­tionsforløb. Selskabet har også flygtninge i sprogpraktik.

Danske Bank- afdelingen på Kongens Nytorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Danske Bank (finans, hovedkontor København)

Har ikke et særligt integrationsforløb specifikt i forhold til nytilkomne flygtninge. Lokale afdelinger kan dog have indgået aftaler med kommuner om integrationsprojekter, men det er ikke noget, Danske Banks hovedkontor har overblik over.

IKEA. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL.

IKEA (detail, dansk hovedkontor i Taastrup)

Alle IKEAs fem varehuse samarbejder med kommuner og jobcentre om integrationsprojekter, primært praktik i kombination med sprogundervisning og primært i afdelingerne for logistik, kommununikation og indretning og i varehusenes restauranter. Der er forskel på hvor langt, de enkelte varehuse er nået, og hvordan de griber det an.

IKEA i Gentofte og Taastrup har allerede flygtninge i praktik, Aarhus og Aalborg er på vej, mens Odense bygger ovenpå et allerede eksisterende samarbejde om at få danske ledige og sygdomsramte tilbage på arbejdsmarkedet. I Odense er det et krav, at flygtningene kan dansk eller engelsk.

Microsoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG.

Microsoft (IT, dansk hovedkontor i Lyngby)

Har p.t. tre flygtninge i praktik og arbejder på at få flere. Ansatte har også holdt oplæg i samarbejde med Dansk Flygtningehjælps Integrationsnet om at arbejde i Danmark.

Derudover har flygtninge med en IT-uddannelse mulighed for at blive videre­uddannet i specifikke Microsoft-kompetencer og få en certificering, så de kan arbejde for Microsoft 3.700 partnervirksomheder. Et par flygtninge er allerede i gang, mens mange har sendt CV for videre kompetenceudvikling.

Meget af arbejdet foregå på frivillig basis og på medarbejdernes eget initiativ.

Grundfos er en af de større danske virksomheder, som byder flygtninge inden for i et særligt integrationsprogram. Afghanske Sherahmad Ghaur, har efter at have været i praktik hos Grundfos arbejdet i virksomheden i ti år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Grundfos (industri, hovedkontor i Bjerringbro)

Har indgået en aftale med Viborg kommune, som betyder, at 19 flygtninge 5. januar i år begyndte i et integrationsforløb med virksomhedspraktik og sprogundervisning. Der er tale om flygtninge, som har oplyst, at de har uddannelse og/eller erhvervserfaring fra tidligere. Planen er gradvist at tage flere flygtninge ind.

Grundfos har tidligere ad flere omgange haft flygtninge i kombineret virksomhedspraktik og sprogundervisning og bygger videre på erfaringerne derfra.

A.P. Møller-Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

A.P. Møller-Mærsk (rederi og olie, hovedkontor i København)

Integration af flygtninge sorterer under de enkelte datterselskaber i Mærsk Gruppen. Der er ikke på koncernniveau overblik over i hvilket omfang, datterselskaberne deltager i samarbejder om integration af flygtninge.

LÆS MERE