Så stor er uligelønnen

Ifølge fagforeningen HK får mænd meget mere i løn, alene fordi de er mænd.

Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du kvinde, får du med meget stor sandsynlighed mindre i løn end dine mandlige kolleger, og det er ikke hverken uddannelse, anciennitet eller din bopæl, der er skyld i det. Det skriver HK Danmark i forbindelse med lanceringen af en ny version af fagforeningens ligelønsberegner, som netop skulle være renset for disse faktorer. Med HKs ord er det derfor kun diskrimation af kvinder, der kan forklare det systematiske løngab mellem kønnene.

For en administrerende direktør løber det i gennemsnit op i en forskel 8.133 kroner om måneden.

For ekspedienter er det 1.757 kroner af den forskel, der er på mænd og kvinders månedsløn, der kun kan forklares med køn. Og ser man på kontorarbejde er beløbet 2.381 kroner om måneden, skriver HK.

"Mange arbejdsgivere og arbejdsgiverforeninger påstår, at vi ikke har et ligelønsproblem i Danmark. Og mange politikere påstår, at de ikke har nok dokumentation for, at mange kvinder udsættes for uligeløn. Nu viser vi dem sort på hvidt, hvor stort problemet er," siger Mette Kindberg, næstformand i HK.

"Generelt tjener kvinder 17,7 procent mindre end mænd. Men vores ligelønsberegner har inden for en lang række arbejdsfunktioner trukket de lønforskelle fra, som kan forklares. Og så står vi med de rå tal, der ikke kan forklares med andet end forskelsbehandling," siger hun.

I hele 2010 behandlede Ligebehandlingsnævnet kun to sager, og nævnet mener selv, at det skyldes manglende dokumentation for, at rbejdet er sammenligneligt, og at kollegaen får mere i løn alene på grund af sit køn.