Så mange danskere oplever mobning på jobbet

Et stort antal danskere oplever, at de føler sig mobbet på deres arbejdsplads. Særligt udsatte er ansatte indenfor transportarbejde, sundhedssektoren og industri, viser ny undersøgelse.

Næsten hver niende dansker føler sig mobbet af deres kolleger på arbejdspladsen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvori 27.000 danske lønmodtagere er blevet adspurgt om, hvorvidt de oplever mobning på arbejdspladsen. Fold sammen
Læs mere

Spydige kommentarer, bagtaleri og grimme øgenavne.

Næsten hver niende dansker føler sig mobbet af deres kolleger på arbejdspladsen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvori 27.000 danske lønmodtagere er blevet adspurgt om, hvorvidt de oplever mobning på arbejdspladsen.

»Hver niende adspurgte har svaret ja. Det svarer til, at der er 200.000 lønmodtagere, der oplever at føle sig mobbet på deres arbejdsplads,« fortæller analysechef hos Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd Jonas Schytz Juul til Berlingske Nyhedsbureau.

Analysen viser samtidig, at det særligt er en udbredt tendens inden for fire arbejdsgrupper: Lager- og transportarbejde, sundhed- og omsorg, industri og byggeanlægssektoren.

»Her er det én ud af seks danske lønmodtagere, der føler sig mobbet. Det kan skyldes, at der måske er en speciel jargon på de her arbejdspladser, der så går ud over nogle personer, der ikke synes, det er sjovt, og derfor føler sig mobbet. Det kan skyldes, at der ikke er klare retningslinjer omkring, hvad der er acceptabel adfærd, og hvad der ikke er på de pågældende arbejdspladser,« siger Jonas Schytz Juul.

I undersøgelsen har erhvervsrådet også kigget nærmere på faggrupper og a-kasser, og det er særligt medlemmer af Dansk Metal, FOA, Øvrig LO og 3F, der oplever arbejdsmobberi. Her er det én ud af seks, der føler sig udsat, hvilket er dobbelt så mange af medlemmerne, som hvis man sammenligner med Akademikernes a-kasse.

Jonas Schytz Juul fortæller, at det er vigtigt, at man tager udfaldet af analysen alvorligt, da mobning kan have alvorlige konsekvenser, ikke blot for den udsatte, men også for arbejdspladsen.

»For dem, der bliver mobbet gentagne gange og over en længere periode, kan det faktisk have alvorlige konsekvenser. Det kan eksempelvis give udslag i stres, hvilket kan medføre højere sygefravær. På den måde bliver det også noget, der koster for arbejdspladsen,« fortæller han.