S overvejer at lukke Mærsk

Hvis ikke A. P. Møller-Mærsk indfører kønskvotering på mindst 40 pct. kvinder i bestyrelsen, vil Socialdemokratiet lukke rederiet, når de kommer i regering.

Foto: SIMON KNUDSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk erhvervslivs kronjuvel A.P. Møller-Mærsk kan hurtigt være fortid, hvis der kommer en ny S-ledet regering, og rederigiganten ikke indfører kønskvotering på mindst 40 procent kvinder i bestyrelsen inden 2014.

Det er Socialdemokratiet som i dagens udgave af Jyllands-Posten er fremme med det ultimative forslag, som skal gælde for alle virksomheder i Danmark. Partiets ligestillingsordfører, Julie Rademacher bliver spurgt, om ikke det vil få katastrofale konsekvenser, hvis det kommer dertil, at Mærsk må lukke.

 - Det vil jeg tro. Men jeg tror heller ikke, at vi når så langt, at Mærsk bliver tvangsopløst. Jeg er ret overbevist om, at Mærsk vil rette ind, hvis vi gennemfører forslaget. Ellers synes jeg, at vi skal have en debat om, hvem der bestemmer og tager beslutningerne i Danmark. Jeg mener, vi lever i et demokrati, siger Julie Rademacher og sætter trumf på:

SF og R imod forslaget

 - Det er os, der definerer lovene og ikke Mærsk Mc-Kinney Møller.

Forslaget om at tvinge danske virksomheder til at indføre kønskvotering er stillet af den samlede opposition i Folketinget, men hverken de Radikale eller SF er villig til at ty til så drastiske midler som tvangsopløsning. Her foretrækker man at udskrive bøder til virksomheder, der ikke overholder reglerne.

Socialdemokratiet forklarer sig med, at kønskvoteringen ikke vil virke hurtigt nok, hvis ikke politikerne lægger et hårdt pres på blandt andet Mærsk:

S: Vi er nødt til det

 - Ellers går det simpelthen for langsomt. Vi kan se, at der kommer til at gå 30, 40, 50 måske 100 år, før vi får ligestilling, hvis vi lader det gå, som det plejer. Derfor har vi indset, at vi er nødt til at tage hårde midler i brug

Foreløbigt kan mandlige bestyrelsesmedlemmer dog ånde lettet op. VK-regeringen er ikke villig til at indfører kønskvotering.

HVAD SYNES DU OM FORSLAGET? DELTAG I DEBATTEN