S og R: Regeringens besparelser truer erhvervsreformen

Besparelser på uddannelsesområdet overstiger de støttekroner til erhvervsuddannelserne, et bredt flertal blev enige om at give for at sikre, at reformen blev realiseret.

ARKIVFOTO af mekanikerelev på TEC (Teknisk Erhvervsskole Center) i Hvidovre (automekaniker-uddannelsen) - (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Uddannelserne skal spare to procent med regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, og den nedskæring overstiger de fundne støttekroner til erhvervsuddannelserne, skriver Politiken.

Da erhvervsskolereformen blev vedtaget i februar sidste år, blev der samtidig afsat såkaldte støttekroner for at sikre, at ambitionerne blev ført ud i livet.

Men nu er reformen truet af Venstres besparelser på uddannelsesområdet, lyder det fra Socialdemokraterne og de Radikale.

»Det er en grotesk situation. Det er meget problematisk for erhvervsuddannelserne,« siger de Radikales undervisningsordfører, Lotte Rod (R), til Politiken.

Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye (S), mener, støttekronerne er en forudsætning for, at erhvervsskolerne kan fungere, og han mener, Venstre løber fra de fælles ambitioner.

Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser ifølge Politiken, at erhvervsskolerne risikerer røde tal på bundlinjen, så der mangler 13 millioner kroner i 2018 og 166 millioner kroner i 2019.

Peter Koudahl er docent ved Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Professionshøjskolen Metropol pointerer, at erhvervsskolerne for tiden bliver særlig hårdt ramt økonomisk, fordi der ud over regeringens besparelser er et faldende elevtal. Hvis elevtallet skal op, skal erhvervsskolerne være tillokkende, og det kræver, at politikerne investerer i den nye reform, siger han til Politiken.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen (V), mener dog ikke, regeringen har haft andet valg end at skære ned på uddannelsesområdet, fordi der mangler penge i statskassen.