S: Fædrebarsel kan koste lønstigning

Danske mænd kan komme til at vinke farvel til lønstigninger i kommende overenskomster til fordel for længere barsel, lyder det fra Socialdemokraterne.

Foto: Thomas Vilhelm. I dag har kvinder i alt 18 ugers barsel før og efter fødslen, i samme periode har manden to uger, og efterfølgende kan far og mor dele 32 ugers barsel. Det er 12 af de 32 uger, regeringen ønsker at øremærke mændene.
Læs mere
Fold sammen

Det kan blive et spørgsmål om at tage det sure med det søde for de danske mænd, når regeringen frem mod næste lovprogram lægger op til, at nybagte fædre skal bruge mere tid med deres nyfødte. Et farvel til højere løn og ekstra goder kan nemlig ifølge Socialdemokraterne blive nødvendigt for at gennemføre den 12-ugers øremærkede barselsperiode til mændene, som fremgår af regeringsgrundlaget.

Ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) mener, at de mandsdominerede fagforeninger må prioritere øremærket barsel til mænd i kommende overenskomstforhandlinger:

»Det er nogle af de vigtigste at få med i dette her. At de måske også går ind og siger: »Næste gang så kræver vi ikke mere i løn eller goder, men vi vil hellere have noget mere barselsorlov med fuld løn.« Der er tale om områder, som aldrig rigtig har skulle tænke i disse baner, fordi barsel måske altid har været noget, kvinderne tog sig af,« siger han, selvom han understreger, at konkrete forhandlinger skal føres mellem arbejdsmarkedets parter og ikke fra Christiansborg.

Udmeldingen kommer efter, at Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag skriver, at de danske mænd er de dårligste i Skandinavien til at holde barsel. Helt nøjagtigt afholder de danske mænd kun 7,4 procent af den mulige barsel, mens Island, Sverige, Norge og Finland er oppe på henholdsvis 29, 24,5, 17,8 og otte procent.

»Det er endnu et tegn på, at hvis mænd skal have flere muligheder for at få barsel, så er vi nødt til at give dem flere rettigheder. Problemet er, at de barselsvalg valg, børnefamilierne står over for i dag, ikke er frit. Det er et udtryk for en lønforskel mellem mænd og kvinder, og derfor vil vi gerne tilvejebringe lige økonomiske muligheder,« lyder det fra Rasmus Horn Langhoff.

I dag har kvinder i alt 18 ugers barsel før og efter fødslen, i samme periode har manden to uger, og efterfølgende kan far og mor dele 32 ugers barsel. Det er 12 af de 32 uger, regeringen ønsker at øremærke mændene.