Russisk milliardær leder efter liv i universet

Den russiske storinvestor Jurij Milner vil bruge 100 millioner dollar på at lede efter liv på andre planeter. Pengene har han fra fremsynede investeringer i netselskaber som Facebook og Twitter.

Jurij Milner er opkaldt efter kosmonauten Jurij Gagarin, der var det første menneske i rummet. Det er en af årsagerne til, at han har forpligtet sig med 100 millioner dollar til topforskere, der leder efter tegn på liv ude i rummet. Foto: Niklas Hallen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jurij Milner ynder at sige, at han droppede en karriere som fysiker, fordi han ikke var klog nok. Som så mange andre drengebørn født i Sovjetunionen i 1961 er han ellers opkaldt efter Jurij Gagarin, kosmonauten der samme år blev det første menneske i rummet.

Og det forpligter jo. »Jeg bærer det navn og dermed en mission for at støtte videnskab,« udtalte han for nylig til bladet Time.

Anledningen var, at han har forpligtet sig med 100 millioner dollar til at støtte et tiårigt projekt, hvor topforskere med den nyeste teknologi vil lede efter tegn på liv ude i rummet. Blandt forskerne er Stephen Hawking og Frank Drake, og pengene skal købe adgang til verdens største teleskoper i USA og Australien samt den fornødne computerkraft til at fortolke de millioner af data, der indsamles.

På den led får Jurij Milner mulighed for at forene sit levebrød med interessen for videnskab. For som han siger: »Jeg har ingen andre hobbyer. Jeg samler ikke på noget, og jeg interesserer mig ikke for sport; ud over at gå i motionscenter et par gange om ugen.«

Milner er primært kendt som superinvestor i teknologisektoren, hvor han har vist et usædvanligt fremsyn ved at investere i en perle­række af internetselskaber og sociale medier både i Rusland, USA og Asien.

I flere tilfælde er han gået ind som ventureinvestor længe før de pågældende selskaber har været børsmodne, og han har derfor maksimeret afkastet på en billig startinvestering.

Facebook og Sakharov

Det gælder ikke mindst Facebook, hans første store investering uden for Rusland. I hjemlandet, hvor han stadig bor, fattede han først interesse for netsektoren med landets næststørste netportal Mail.ru.

Forinden havde han arbejdet i Verdensbanken, hvor han rådgav om etablering af en privat russisk finanssektor efter Sovjetunionens opløsning, og siden i banken Menatep, som dengang tilhørte den nu fallerede oligark Mikhail Khodorkovskij.

Det hører med til historien, at da han første gang henvendte sig til Facebook i 2009, anede ingen, hvem han var. Og han er ofte stødt på mistro og skepsis i Silicon Valleys notorisk indspiste venture­verden, måske blandt andet fordi en af de oprindelige investorer i hans fond Digital Sky Technologies var en anden oligark, Alisjer Usmanov, der er kendt for at pleje tæt omgang med Kreml.

Selv siger Jurij Milner, at hans investeringsfilosofi er stærkt inspireret af kernefysikeren og dissidenten Andrej Sakharov, som han lærte at kende i studietiden. Milner opfatter specielt sociale netværk, hvor brugerne skaber indholdet, som kanaler for en global bevidsthed eller »global hjerne« uden censur eller styrende mellemled, en sikkert tiltalende tanke for et barn af det gamle Sovjetunionen.

Han har dog ikke de store forventninger til, at man finder liv andre steder i universet.

»Men jeg mener, at vi kollektivt som mennesker har et ansvar for at få et svar på det spørgsmål.«