Rumænere og polakker vinder kampen om nye danske job

Østeuropæerne er nogle af de store vindere i det danske jobmirakel, der har været i gang siden finanskrisen. EU er i stigende grad ved at smelte sammen til ét stort arbejdsmarked, og det får mange udlændinge til at søge mod Danmark, hvor ledigheden er lav.

Der er kommet markant flere udenlandske arbejdere til Danmark de seneste år. Det er især fra Østeuropa, at mange finder beskæftigelse på de danske byggepladser. Også inden for rengøring er der en overvægt af udenlandsk arbejdskraft, der er kommet i beskæftigelse. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er godt at have et rumænsk eller polsk pas i lommen, men også et italiensk, hvis man skal have job i de danske virksomheder. Efter finanskrisen har vi haft lidt af et mirakel på det danske arbejdsmarked med masser af nye job, men det er i høj grad udlændinge, som vinder kampen om de mange job.

Omkring syv ud af ti af de nye job inden for de seneste tre år er blevet besat af udlændinge.

Det viser en helt ny analyse, som Nykredit har udarbejdet. Nykredit har set på de 52.350 nye job, der er kommet i den danske økonomi i perioden fra starten af 2013 og til udgangen af sidste år. Det er de tre år, hvor det danske arbejdsmarked har rejst sig efter at være slået helt i gulvet af finanskrisen.

I samme periode har 35.100 udlændinge fået job her i landet. Næsten en tredjedel af de mange job er gået til rumænere og polakker, der for alvor har gjort deres indtog på det danske arbejdsmarked.

Klar tendens

Både Nykredit selv og en række andre eksperter understreger, at der er usikkerhed om de præcise tal i analysen, men alle er enige om, at stadig flere udlændinge har taget plads i de danske virksomheder.

Det skyldes i høj grad, at landene i EU er ved at blive et stort arbejdsmarked, og med lav ledighed i Danmark er der mange, som søger herop.

»Det er helt nærliggende, at de mange udlændinge er et tegn på, at nogle danske virksomheder har større appetit på udenlandsk arbejdskraft end dansk. Det kan være, fordi danskerne ikke har kompetencerne, men det kan også være, fordi der er en bestemt type job, der ikke er attraktive og derfor sværere at besætte med danske statsborgere,« siger chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer.

»Men man skal passe på med at sige, at udlændinge stjæler job fra danskerne. Det er med til at styrke dansk økonomi samlet med de mange udlændinge, og forhåbentlig kan det være med til at styrke opsvinget, så det bliver mere langvarigt,« siger Tore Stramer.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, er meget enig.

»Det er et spørgsmål om, at vi trods alt har en lav ledighed. Det, som altid er udfordringen for virksomhederne, er at få ledige med de rigtige kvalifikationer. Selv med en vis ledighed går de på jagt efter arbejdskraft uden for landets grænser,« siger Steen Bocian, der ikke er i tvivl om, at det er en udvikling, som er kommet for at blive.

»Jeg ser ingen grund til, at det ikke skulle fortsætte. Der vil komme en udligning af velstandsniveauerne mellem de europæiske lande, og det vil bremse noget af vandringen. Men vi må formode, at med en øget økonomisk integration i Europa vil der ikke blive færre, som tager på tværs af landene for at arbejde,« siger Steen Bocian.

Vi har brug for dem

I tallene fra Nykredit kan man se, at udlændingene får job i en bred vifte af brancher. Flest i industrien med rengøring, rejse­bureauer og anden operationel service på andenpladsen samt bygge og anlæg som nummer tre.

Blandt eksperterne er der enighed om, at rengøringsjobbene kan være nogle af dem, som det er svært at få danskerne til at tage. Med en række af de andre job er det mere et spørgsmål om kvalifikationerne.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, mener, at man skal være meget påpasselig med, hvilke slutninger man drager på baggrund af Nykredits analyse.

Han mener, at den let kan bruges i en politisk sammenhæng med forhastede konklusioner om, hvordan situationen i virkeligheden er.

»Når det er sagt, så er der er ingen tvivl om, at der er kommet flere udlændinge på det danske arbejdsmarked. Trenden er der, og der har helt sikkert været en større tilgang af hovedsageligt østeuropæere inden for bestemte brancher. Det gælder blandet andet bygge- og rengøringsbranchen,« forklarer Henning Jørgensen, der understreger, at troen på, at man kan stoppe trafikken fra de østeuropæiske lande, er fjollet.

»Det er simpelthen en romantisk drøm, hvis man tror, at vi kan undvære udenlandsk arbejdskraft. Den har vi sørme brug for fremover. Det skyldes blandt andet den demografiske udvikling, som – hvis den ikke skal blive en hæmsko for vækst og udvikling i virksomhederne – betyder, at vi er nødt til at hente den nødvendige arbejdskraft i udlandet,« siger Henning Jørgensen.

Det har desværre ikke været muligt at få kommentarer til artiklen fra hverken finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V)