Rorgængeren i Cowi

Lars-Peter Søbye er manden, der skal føre Cowis ambitiøse vækstdrømme ud i livet inden for især bro- og tunnelbyggerier i Skandinavien, England og USA.

Cowis administrerende direktør Lars-Peter Søbye har været ansat i virksomheden i 29 år. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cowis topchef Lars-Peter Søbye har en helt fast morgenrutine, når han møder på hovedkontoret i Lyngby. Først tænder han for sin computer. Dernæst går han ind og kigger på den rådgivende ingeniør­virksomheds såkaldte business intelligence-system, hvor han kan se, hvordan det står til i koncernens globale forretning.

Lars-Peter Søbye kan dagligt tjekke, hvor meget tryk der er på kedlerne. Han kan for eksempel se, hvad der er udskrevet af regninger, hvor pengene tjenes, og hvor stor ordrebeholdningen er. Ligeledes kan han få overblik over, hvad hovedparten af de omkring 6.500 ansatte, hvoraf 4.000 er udlændinge, har gang i.

Lars-Peter Såbye har god grund til at rette ryggen og stramme slipset. Topchefen er et hot navn i toppen af dansk erhvervsliv, hvor der er fokus på Cowis administrerende direktør. En af hans hovedopgaver er at føre selskabets ambitiøse vækstdrømme ud i livet. I den nye strategi­plan, der er under ud­arbejdelse, er målet frem til 2020 at forstærke positionen yderligere i Skandinavien og få en massiv udvikling i England og USA.

Det skal især ske inden for bro-, tunnel- og havnebyggerier, men også kystbeskyttelse og andre opgaver til havs, blandt andet havmølleparker har høj prioritet.

Verdens største broingeniør

Virksomheden satte rekord sidste år med en indtjening, det vil sige overskud før skat, på 253 millioner kroner og en omsætning på 5,3 milliarder kroner. Lars-Peter Søbye ser frem til, at dette års regnskabsresultat bliver lige så godt som sidste års.

Resultaterne har placeret Cowi på førstepladsen som verdens største broingeniør målt på antal specialister og omsætning. I løbet af de 29 år, Lars-Peter Søbye har arbejdet i virksomheden, er omsætningen mangedoblet.

Cowi er dygtig til at vinde projektopgaver på broer, tunneller, jernbaner, hospitaler og energi-produktion. Selskabets mange ingeniører og specialister arbejder i øjeblikket på 13.000 projekter verden over. Lige fra mindre broer i Danmark til det store Tappan Zee broprojekt i New York.

Lars-Peter Søbye kom til Cowi, da det var en lille virksomhed, og han har siddet på en række ledende poster. De seneste syv år som administrerende direktør.

Lars-Peter Søbyes mantra er, at succes ikke må stige ham til hovedet. Han stammer fra en jysk arbejder- og landmandsfamilie. Faren arbejdede i mange år som pedel på en skole mellem Brædstrup og Horsens, mens moren var rengøringsassistent. Forældrene lærte sønnen, at man skal huske at tjene pengene, inden man bruger dem, men også at holde begge ben på jorden.

Grunden til, at Cowi klarer sig godt på den globale scene, er ifølge Lars-Peter Såbye, at virksomheden er i stand til at styre omkostningerne og levere de rigtige specialister til den rigtige pris til de mange projekter, selskabet vinder.

Sammen med hustruen Elin Svendsen bor Lars-Peter Søbye i en godt 100 år gammel hvidmalet patriciervilla med rødt tegltag på Vedbæk Strandvej lige ud mod Øresund. Den offentlige ejendomsvurdering på villaen er 11,3 millioner kroner.