Ringe mulighed for uddannelse til fyrede fra Vestas

Om kort tid forlader 235 medarbejdere for sidste gang Vestas' haller i Rudkøbing. Fabrikken lukker. Det samme gør Vestas' fabrik i Nakskov, hvor 430 vil stå uden job.

Mulighederne for at finde et tilsvarende job i nabolaget for de fyrede Vestas-medarbejdere er til at overskue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mulighederne for at finde et tilsvarende job i nabolaget for de fyrede Vestas-medarbejdere er til at overskue, og i samme åndedrag lægger regeringen op til at spare på AMU-uddannelserne, som netop er et område, som Langeland og andre randområder er storforbrugere af. Det skriver Politiken lørdag.

»AMU-centrene er Udkantsdanmarks uddannelsesinstitution nummer 1, så det er tudetosset at spare på mulighederne for, at ufaglærte kan opkvalificere sig«, siger forbundssekretær Per Christensen, 3F, til Politiken. 3F organiserer omkring halvdelen af de fyringstruede 2.000 Vestas-ansatte.

Antallet af arbejdsløse nærmer sig ifølge Danmarks Statistik 170.000. I regeringens finanslovsforslag for 2011 er der sat 988 millioner kroner af til AMU-kurserne, mens der i år bliver brugt 1,5 milliarder kroner på voksen- og efteruddannelse på at sende op mod 13.000 - omregnet til helårselever - på kursus. Det er typisk fire til otte uger lange kurser til ufaglærte eller faglærte, eksempelvis kan man få truckkørekort, loddekurser eller lignende.

Regeringen regner med 7.682 kursister omregnet til helårselever i 2011. Undervisningsministeriets rådgivende organ Rådet for Voksen- og Efteruddannelse, der tæller repræsentanter for arbejdsgivere og fagbevægelse, men ledes af en professor, havde ellers indstillet, at der bliver gjort plads til 12.500 kursister næste år.

»Baggrunden for forventningen om en fortsat høj uddannelsesaktivitet i 2011 er imidlertid, at krisen giver mulighed for at indhente den forsømte kompetenceudvikling, som efteruddannelsesudvalgene har oplevet gennem årene med højkonjunktur«, skriver rådet i sin indstilling til undervisningsministeren.

Men sådan går det ikke. Regeringens genopretningsplan lægger op til at skære en tredjedel af AMU's budget.

»Der er helt forkert, at der bliver færre kurser i en tid, hvor der bliver fyret folk. Hvor går de, som bliver fyret på Vestas, hen og finder et job. De får behov for opkvalificering, men når der bliver skåret ned med en halv milliard kroner, så forsvinder en tredjedel af kurserne. Vi ser ufaglærte job forsvinde ud af landet, og inden for kort tid er alle enige om, at vi vil mangle arbejdskraft, så er det da med at udnytte krisetiderne til at få uddannet folk«, siger Per Christensen til Politiken.