Rigsrevisor banker minister på plads

Rigsrevisionen fastholder, at milliarder er spildt på hjælp til svage ledige. Statens egen revisor finder det utilfredsstillende, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ikke anerkender problemet.

Rigsrevisionen og beskæftigelsesministeren er på ingen måde enige om, hvorvidt penge brugt til aktivering af de svageste kontanthjælpsmodtagere – blandt andet i Farvergade – er spildt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ikke vil indrømme det, er det ganske vist: Staten har i alt spildt 9,4 mia. kr. på aktivering af de svageste ledige fra 2006 til 2009.

Det fremgår af et notat, hvori rigsrevisor Henrik Otbo banker beskæftigelsesministeren på plads.

»Det er min opfattelse, at ministeren – på et område, der er så væsentligt både samfunds-økonomisk og for den enkelte ledige – tilsyneladende ikke anerkender, at undersøgelsen af effekten af aktiveringsindsatsen på ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere giver en så klar indikation af manglende effekt. Dette finder jeg ikke tilfredsstillende,« skriver Henrik Otbo i et usædvanlig skarpt notat til folketingets statsrevisorer.

Sagen begyndte i oktober, da Rigsrevisionen i en beretning skrev, at de ikke kunne dokumentere den mindste positive effekt af aktiveringen, når de sammenlignede med tilsvarende ledige, som ikke kom i aktivering. 

Det skete, selv om det offentlige pumpede hele 9,4 mia. kr. ud til aktivering af de såkaldt »ikke arbejdsmarkedsparate« ledige fra 2006 og til og med 2009.

Usædvanligt svar

Efter den kontante nedsabling af aktiveringsresultaterne har Inger Støjberg svaret på Rigsrevisorens beretning. Ganske usædvanligt imødekommer hun ikke rigsrevisorens kritik på en række områder. Derfor reagerer rigsrevisor Henrik Otbo med utilfredshed.

Konkret skriver Inger Støjberg i en passage:

»Jeg finder det ærgerligt, at Rigsrevisionens beretning af nogle bliver læst som om, at det er spild af offentlige ressourcer at give aktive tilbud til ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er der ikke belæg for at konkludere på baggrund af Rigsrevisionens beretning«.

Den udlægning er rigsrevisor Henrik Otbo lodret uenig i.

»For gruppen af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere viser Rigsrevisionens undersøgelse med brug af ministerens ord, at det med den hidtidige indsats har været et spild af offentlige resurser at aktivere ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere,« skriver Henrik Otbo.

Statsrevisorer på politisk linedans

Kritikken er hård, men hvem der har ret, er et åbent spørgsmål, mener Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere medlem af regeringens højtprofilerede Arbejdsmarkedskommissionen. Han peger på, at ministeren allerede i efteråret tog konsekvensen af flere års fejlslagen aktiveringspolitik og ændrede store dele af den.

»Der er sådan set enighed om, at det var godt at ændre aktiveringspolitikken. Nu er der uenighed om retorikken, og om man synes, at rapportens resultater er så valide, som Rigsrevisionen påstår. Jeg kan godt følge ministeriet et stykke af vejen, da rapporten måske konkluderer for håndfast i forhold til det, analysen kan bære. Man har sådan set i et vist omfang også fulgt rapportens konklusioner i den omlægning, som man har lavet af aktiveringspolitikken,« siger Michael Svarer.

Da Statsrevisorerne modtog Rigsrevisionens undersøgelse i efteråret, var de tydeligt kritiske over for det magre udbytte af de mange milliarder kroner.

På onsdag mødes de seks statsrevisorer igen, og den verbale slåskamp mellem beskæftigelsesministeren og Rigsrevisionen lægger op til en prekær politisk linedans, men med baggrund i den skarpe kritik fra Rigsrevisionen kan de seks statsrevisorer næppe undgå at udtrykke kritik af ministeren.