Rigmand på grænsen

Alternativ markedsføring og billige priser har forvandlet 100 køleskabe til en moderne milliardvirksomhed. Stort interview med iværksætteren Hans Frede Fleggaard.

Hans Frede Fleggaard ved gourmet-restaranten Fakkelgaarden. Billedet er fra 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med en klump i halsen, at han så anhængeren rulle op foran den lille kolonialforretning i Padborg.

Sådan begyndte det. En sommerdag i 1961. Med 100 køleskabe købt hos ejendomsmatadoren Kurt Thorsens far. 145 liter og ekstra stor fryseboks. Køleskabe, der kunne have ruineret familien Fleggaard, men endte med at lægge fundamentet til en milliardforretning og en af landets store formuer.

"Det var noget af en mundfuld for os, så de skulle sælges hurtigt," husker Hans Frede Fleggaard, der dengang aldrig havde solgt et køleskab.

Men noget skulle der ske. Hans fars købmandsforretning kunne ikke klare sig i kampen med den lokale Brugsen, der netop havde åbnet ny butik med egen slagterafdeling: "Det var en embedsmandsby. Toldere, politifolk, jernbanefolk og den slags. De vil kun handle i Brugsen," siger Hans Frede Fleggaard. Solgt blev køleskabene, og flere til. Vaskemaskiner, frysebokse og andre hårde hvidevarer fulgte, ligesom Fleggaard begyndte at sælge køkkener. Mens Fleggaards Kolonialhandel bukkede under, voksede salget af de hårde hvidevarer og køkkener ud af de gamle lokaler og til en ny stor hal på Industrivej i Padborg.

"Mange mente, at jeg ville knække nakken, fordi det var blevet alt for stort, og jeg kunne sådan set godt se det selv, men vi manglede plads, og huslejen var fornuftig. Der ligger vi så stadigvæk, men i nogle større bygninger," konstaterer han uden at hovere.

Fleggaard-koncernen omsætter i dag for knap 3 mia. kr. og beskæftiger mere end 1000 medarbejdere. Ud over grænsesupermarkederne omfatter den engrosvirksomhed, billeasing, firma-fitness, grænsehotellet Hotel Des Nordens, gourmet-restauranten Fakkelgården og privathospitalet Kollund. I denne uge købte Fleggaard-koncernen desuden den danske konkurrent Calle Grenz Shops ni butikker, der vil køre videre under Calle-brandet. Dermed ejer Fleggaard 16 butikker i grænselandet.
Læs hvordan Hans Frede Fleggaard har skabt milliardforretningen i Berlingske Nyhedsmagasin 29. januar.