Rigmand får vredet armen rundt

Jordbrugskommissionen har fået nok af Fritz Schur, der efter flere års løfter endnu ikke er begyndt at bygge en lovet landbrugsejendom.

Fritz H. Schur, der er formand for bestyrelserne i SAS, Dong og PostNord, er placeret som nummer seks på Berlingske Nyhedsmagasins liste over de mest magtfulde erhvervsfolk i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som formand for både SAS, Dong Energy og Post Nord samt ejer af forskellige industri- og handelsvirksomheder og indehaver af titlen kammerherre er Fritz Schur én af Danmarks mest magtfulde og indflydelsesrige erhvervsfolk.

Ikke desto mindre kan han ikke underlægges særregler - i hvert fald ikke i landbruget - står det nu klart, for landbrugsloven gælder også for Fritz Schur, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2008 købte Fritz Schur to ejendomme med 9,4 hektar jord for 5,5 mio. kr. i Kirke Hylling af en barnløs 84-årig enke, som han gennem flere år havde været værge for. Men fordi han har ladet ejendommene stå ubeboet i tre år og ikke har påbegyndt nyt byggeri som lovet, har Jordbrugskommissionen nu fået nok, og Fritz Schur har fået et halvt år til enten selv at flytte ind, skille sig af med de to ejendomme eller finde en lejer.

Sker det ikke, vil han blive meldt til politiet, som kan straffe ham med dagbøder.

"Såfremt Jordbrugskommissionen ... den 20. december 2011 finder, at Fritz Schur ikke opfylder sin erhvervelsesbetingede bopælspligt eller på anden måde har lovliggjort forholdet og samtidig ikke har afhændet landbrugsejendommene Nordmarksvej 49 og Nordmarksvej 54, så vil Jordbrugskommissionen uden yderligere varsel overgive sagen til politiet," skriver Jordbrugskommissionen i sin afgørelse.

Frits Schur har dog ikke tænkt sig at sælge ejendommene og udtaler sig ikke selv i sagen. Men i en mail til Morgenavisen Jyllands-Posten skriver hans juridiske chef Martin Kasten:

"Fritz Schur tager afgørelsen til efterretning, og han vil naturligvis overholde afgørelsen og sørge for, at den bliver overholdt - på en af de af Jordbrugskommissionen anviste måder, bortset fra salg af ejendommene - inden udløbet af den af Jordbrugskommissionen meddelte frist den 20. december 2011.

I 1973 blev der indført bopælspligt på alle landbrugsejendomme i Danmark. Fritz Schur fik dog dispensation til at købe ejendommene i 2009, selv om han ikke ville bo på stedet, men skulle derfor finde en lejer, flytte ind selv eller genopføre byggeriet inden for en frist på to år, skriver Jyllands-Posten.