Rigmænd i London klar med penge til smv'er

Et investormøde for velhavende danskere i Storbritannien forløb godt, og de to næste møder er nu fastlagt.

Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsøget med at skaffe penge til kapitalhungrende små og mellemstore vækstvirksomheder blandt velhavende danskere med bopæl i London ser ud til at lykkes.

Det vurderer både den statslige Vækstfond og kapitalformidlingsselskabet Keystones, som vil arrangere flere investormøder.

29. oktober afholdt Keystones et seminar, hvor seks danske virksomheder inden for IKT (informations- og kommunikationsteknologi) præsenterede sig over for en snes mulige investorer samt et par britiske venturefonde med speciale i mobiltelefoni. Formålet var dels at skaffe kapital til de danske vækstvirksomheder, dels at opbygge et netværk af business angels - eller erhvervsengle - blandt velhavere med britisk bopæl og dansk pas.

- Det var udmærkede præsentationer, og virksomhederne var helt sikkert relevante, så flere af dem har gode chancer for at hente kapital. Vi fik samtidig flere nye medlemmer til vores netværk af business angels i Danmark, siger Peter Schrøder, investeringsansvarlig i Vækstfonden.

Han holdt selv et indlæg på seminaret, og Vækstfonden bidrog med kontakter til flere mulige investorer i London og omegn.

Også den danske ambassade leverede kontakter og lagde desuden lokaler til seminaret.

- Alle tilbagemeldinger lyder, at det er en god idé, og vi synes også selv, at dagen forløb godt. Som forventet kom ingen virksomhed hjem med en check, for erfaringsmæssigt tager det tre-seks-ni måneder fra første kontakt, til virksomheden har en ny investor, siger Kenneth Larsen, ejerleder i Keystones, der skaffer kapital til vækstvirksomheder og hjælper med at udvikle forretningsmodeller.

Flere seminarer på vej

Keystones ville gerne have haft yderligere en håndfuld potentielle investorer, men tror så meget på ideen, at planen om fire årlige seminarer i London bliver fastholdt. De to næste møder er ved at blive planlagt.

- Vi holder et møde i februar inden for cleantech, miljøteknologi og energi. Her har vi allerede et tilmeldt firma. Til maj holder vi et nyt seminar om informations- og kommunikationsteknologi, siger Kenneth Larsen.

Keystones opfatter fremstødet i London som en investering. Udgifterne til det første seminar udgør omkring en kvart million kroner, og honorarerne fra de seks deltagende virksomheder dækker blot en femtedel af regningen. Så pengene bliver først tjent hjem, i det omfang virksomhederne får formidlet kapital, og Keystones opnår provision. Og så vil de næste seminarer være billigere at arrangere, fordi engangsudgifterne er afholdt.

Keystones har givet sig i kast med seminarerne, fordi der bor omkring 40.000 danskere i og omkring den britiske hovedstad. En stor del af dem er velhavende, og de kender - i modsætning til udlændinge - til danske regler, selskabsformer og erhvervsforhold.

Ifølge Kenneth Larsen har tesen været, at den gennemsnitlige dansk-britiske erhvervsengel er ret velpolstret, så kapitalbehovene hos de deltagende virksomheder har været lidt større end normalt.

Seminarerne afholdes i samarbejde mellem Keystones, ambassaden og det dansk-britiske handelskammer samt Vækstfonden.