Riga er outsourcingens Mekka

Letlands hovedstad, Riga, er kåret til den mest omkostningseffektive by i Europa. Her kan danske virksom­heder med fordel få udført opgaver inden for brancher som it, reklame og metalindustri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i år 20 år siden, at de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, erklærede sig uafhængige af det gamle Sovjetunionen. Danmarks bånd til Baltikum er stærke og går mange århundreder tilbage i tiden. Vi var samtidig blandt de første til at anerkende de tre små nationers løsrivelse.

I dag kan danske virksomheder blandt andet nyde godt af lave lønninger i de tre lande som følge af en stor arbejdsløshed. Begge dele er kommet i forbindelse med den økonomiske krise og er vigtige faktorer bag, at Riga er blevet kåret som Europas mest omkostningseffektive større by for virksomheder af fDi Markets, som er et datterselskab under den vel nok mest kendte erhvervsavis, Financial Times. I samme ombæring blev Litauens hovedstad, Vilnius, kåret som nummer to.

Afhænger af opgaven

Hverken Letland eller dets to små naboer kan naturligvis konkurrere med de lave produktionsomkostninger i Kina. Til gengæld har landene forstået værdien i at kunne lave fleksible løsninger og relativt små partier.

- Danske virksomheder har været tvunget til at sætte sig ned og finde ud af, hvad de skal lave, hvad de skal udvikle, og hvordan de skal producere effektivt. Vi fortæller virksomhederne, at de godt kan smide nogle ting op på en robotsvejser, for det kan ikke betale sig at sende de opgaver til Baltikum. Men det kan også være, at du har noget manuelt svejsearbejde eller nogle emner, som skal bukkes eller drejes. Her kan vi hjælpe virksomheden med at outsource opgaven. De sender gerne en tegning over til mig, og så går vi ind og finder forslag til en partner, forklarer Ole Gustafsson, eksportrådgiver på Danmarks ambassade i Riga.

Især inden for bearbejdning af metal, træ og tekstiler er de baltiske lande stærke, og det kan derfor være gavnligt for danske virksomheder inden for disse brancher at få løst opgaver i Letland.

Lave lønninger

En række danske virksomheder har tidligere haft forbindelser til Baltikum men rykkede væk med tiden, fordi lønstigningerne blev for voldsomme. Det var ikke ualmindeligt at blive mødt med krav om lønstigninger på 30 procent. Da krisen kom, vendte lykken for letterne. Lønstigninger blev afløst af lønnedgang, og virksomhederne begyndte at lede efter måder at blive mere effektive på. Ifølge Ole Gustafssson er der endnu intet, der tyder på, at arbejdsløsheden på 20 procent er på vej til at falde. Dermed fortsætter lønningerne også på et relativt lavt niveau.

Samtidig er man også ved at få bugt med et af arvestykkerne fra Østblokken, nemlig korruption. I nogle sammenhænge bliver der stadig lagt penge i konvolutter og givet til rette vedkommende, men den danske ambassade har ikke hørt udfordringer i forhold til danske virksomheder, som får opgaver udført i landene.

- Samfundet er ikke helt så udviklet, som det er i Danmark. Men det er netop derfor, at prisniveauet er lavere. Når hele samfundet er løftet, og hele strukturen er på plads, stiger prisniveauet også, tilføjer Ole Gustafsson.

Endnu en væsentlig fordel ved Baltikum er områdets geografiske placering. Som forretningsmand eller -kvinde i Danmark kan du stige om bord i et fly fra airBaltic om morgenen, mødes med dine forretningsforbindelser i Riga og være hjemme i Danmark igen samme aften.