Revisor fri af stormvejr

Tom Lotz blev direktør i Walls, da projektmagerne havde stærk vind i ryggen. Siden kom Walls ud i livstruende stormvejr, men befinder sig i dag i smult vande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stabilitet præger på mange måder 48-årige Tom Lotz med kun to arbejdspladser på CVet. Han nåede at være 19 år i revisionskæmpen Deloitte, inden han i 2006 tog springet til ejendomsudvikling, der siden har været præget af alt andet end stabilitet. Men trods den høje bølgegang er Lotz blevet på broen.

»Jeg begyndte i Deloitte allerede det sidste år, jeg læste HA, og havde været der i næsten 20 år, så det var vel baggrunden for, at jeg takkede ja, da tilbuddet dukkede op. Gennem årene havde jeg hjulpet mange virksomheder og ville efterhånden selv prøve tingene af,« siger Tom Lotz, der var partner i Deloitte.

Tilbuddet lød at blive finansdirektør i Walls, som var på vej til fondsbørsen via en fusion med det stille Theodor Ejendomsinvest. Opgaven for Lotz var at styre likviditet og børsnotering; selve driften skulle erfarne projektfolk stå for, deriblandt nogle af de nye ejere.

Den første tid gik ganske godt – konceptet var »livsstilsboliger«, altså kvadratmeter i den lidt dyre ende af skalaen, og der var fremskredne planer om at etablere sig flere steder i Østeuropa.

Men efter et par år ramlede ulykkerne ind over ejendomsbranchen. Det bratte skifte afspejler sig i medierne, hvor Berlingske Business i marts 2006, to måneder efter Tom Lotz’ indtræden i Walls, havde overskrifter om, at »de danske ejendomsaktier er det rene guld« – godt to år efter lød budskaberne »Kæmpenedtur for ejendomsaktier« og »Pengekassen smækket i for ejendomsbranchen«.

Boomet i byggeri og ejendomspriser var afløst af dyk, og lige om hjørnet lurede finanskrisen og adskillige bankkrak, der gav de overlevende projektmagere og ejendomsselskaber store udfordringer.

Fokus på pengestrømme

For finansdirektøren var det især problematisk, at Walls var stor kunde i Roskilde Bank, som kollapsede i sommeren 2008 – og det kunne blive dræbende at havne i Finansiel Stabilitet under staten.

»Vi havde hverken bank, marked eller cashflow,« opsummerer Tom Lotz.

Det udløste benhårdt fokus på at skaffe penge til renter og udgifter. En af metoderne var at frasælge ejendomme og projekter uden den helt store belåning – og at være kreativ. Da lejlighedskomplekset A-huset på Islands Brygge stod færdigt i 2009, var markedet helt i bund, og derfor blev bygningen omdannet til kontorhotellet Stay.

»Det sikrede løbende indtægter fra udlejningen, både af lejlighederne og stueetagen med butikker og cafeer. Samtidig har vi bevaret fleksibiliteten i ejendommen, som stadig kan sælges samlet eller som ejerlejligheder eller udlejes som almindelige boliger. Vi har hele tiden kunnet betale renterne på vores gæld, og det har holdt os flydende,« siger han.

Gradvis blev tingene vendt, og i 2010 rykkede Lotz op som administrerende direktør, da Walls blevet overtaget af samarbejdspartneren GSA, et investeringsselskab ejet af familierne bag høreapparatkoncernen Widex.

På Islands Brygge er en håndfuld projekter med rækkehuse og to højhuse til samlet godt en halv milliard ved at blive realiseret. Dermed er Walls i mere rolige farvande, men Tom Lotz har ikke fortrængt årene med stormvejr.

»Jobbet udviklede sig langt hårdere, end jeg havde regnet med. I dag er det en styrke at have været det igennem, og jeg glæder mig til at gå på arbejde hver dag. Vi er med til at skabe byudvikling og dække boligbehovet for brede befolkningsgrupper.«

Tom Lotz er født i den amerikanske hovedstad, fordi faderen var ansat i IMF, den internationale valutafond, og derefter rykkede familien med til Paris på grund af et job i OECD. Først som syvårig kom Tom Lotz hjem, men har aldrig haft den fædrende udlængsel.

Familien med hustruen og tre drenge bor i Holte, og fritiden går blandt andet med ski og tennis. I sine yngre dage både spillede og komponerede Tom Lotz, især funkmusik, men det satte øresuselidelsen tinnitus en stopper for. Musikken er dog for nylig blevet genoptaget i elektronisk form med et lille hjemmestudio.