Retssager på vej om bånd på medarbejdere

Der er optræk til en regn af retssager om virksomheders ret til at binde fratrådte medarbejdere via klausuler.

Højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det advarer eksperter i ansættelsesret om, skriver Finans. Årsagen er uklarheder i en ny lov, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Hensigten med loven er at mindske antallet af ansatte, i hvis kontrakter arbejdsgiveren har indføjet klausuler om ikke at tage job hos en konkurrent eller en kunde. Men mange passager i lovteksten er uklare og derfor åbne for fortolkning, lyder kritikken fra advokater og fagforeninger. De vurderer, at ansatte bliver nødt til at prøve loven af ved domstolene i retssager, der kan vare i årevis og blive omkostningstunge.

I sælgernes fagforening, Business Danmark, forventer advokat Frank Kanlund, at der vil komme flere retssager for at afklare bestemmelserne.

»Det vil nok være sager med et relativt højt konfliktniveau, og den type kan have lange udsigter: de skal i byret, landsret, højesteret, så det kan vare måske fem år. Nye regler giver nye tvister,« siger Frank Kanlund.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen påpeger, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvorvidt den nye lov om klausuler vil føre til retssager.