Renæssance for sælgerpantebreve

For de lidt større private investorer er der igen gode muligheder i pantebreve. Nyudstedte pantebreve er sikrere end tidligere, og den effektive rente er på 8-11 procent.

Pantebreve gør comeback Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordet pantebrev får i mange tilfælde de røde lamper til at lyse, fordi de seneste år har afsløret en lang række eksempler på fup og svindel med pantebreve.

Alligevel kan investering i pantebreve i øjeblikket være en ganske fornuftig og forholdsvis sikker investering. Men det forudsætter, at man fra begyndelsen får afgrænset, hvilken del af pantebrevsmarkedet man er interesseret i, og holder sig langt væk fra de områder, der er præget af useriøsitet.

Den type pantebreve, der omtales i denne artikel, er alene sælgerpantebreve i ejerboliger. Dermed går vi uden om pantebreve i erhvervsejendomme og udlejningsejendomme, hvor der under finanskrisen blev afsløret opskruede ejendomspriser og store tab på pantebreve uden reel sikkerhed bag.

Holder vi os til sælgerpantebreve i ejerboliger, er der tale om et helt andet og ganske seriøst marked.

En af de største aktører i Danmark på dette område er Finanshuset Farsø, ejet af Farsø Sparekasse.

"Historisk har vi set, at pantebrevsmarkedet i boligejendomme har tendens til at blomstre op i tider, hvor der lige har været en finanskrise, og det, forventer vi da, også vil ske nu igen," siger direktør Bjarne Kristensen fra Finanshuset Farsø.

Men det kommer til at ske forholdsvis langsomt, fordi der ifølge Bjarne Kristensen de seneste ti år har været et handelsmønster, hvor pengeinstitutterne har leveret finansieringen ved bolighandler.

"Det betyder, at ejendomsmæglerne først nu er ved at vænne sig til igen at have sælgerpantebreve med i bolighandler, og de nye mæglere i markedet har slet ikke prøvet det før," siger Bjarne Kristensen.

Men han peger på, at man stille og roligt begynder at se ejendomshandler, hvor pengeinstituttet yder lån til udbetalingen, kreditforeningen yder lån til de første 80 procent af handelsprisen, og mellem disse to finansieringer kommer sælgerpantebrevet ind.

Derfor er pantebreve igen attraktive: Som alternativ til obligationer kan pantebreve være interessante for den private investor af flere grunde:

"De pantebreve, der kommer på markedet i dag, er mere gennemarbejdede, end vi har set i mange år. Der er større krav til boligkøberens kreditværdighed, og der bliver set mere på selve pantet end før, så forarbejdet er langt grundigere end tidligere," siger Bjarne Kristensen.

Desuden er der sket et generelt prisfald, ligesom købernes økonomi er forbedret bl.a. som følge af skattereformen. Derfor er risikoen for, at boligejeren ikke kan overholde sine forpligtelser fremadrettet en hel del mindre end før.

Og så til selve afkastet. Her er markedet i dag sådan, at den effektive rente ifølge Bjarne Kristensen svinger et sted mellem 8 og 11 procent. Hvor i dette spektrum man lægger sig, afhænger helt af risikoprofilen.

Læs hvordan du investerer i pantebreve i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 12. november