Rektorer foreslår mere erhvervsrettet gymnasieuddannelse

Gymnasierne har været for fokuserede på at målrette eleverne til at læse videre på universitetet, lyder det fra gymnasierektorerne, der foreslår nye studieretninger, der er målrettet korte og mellemlange uddannelser.

Nybagt student med studenterhue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Når studenterhuen er sat på hovedet, er det ofte en universitetsuddannelse, som stør øverst på dagsordenen for mange af landets gymnasieelever.

Men det kunne lige så godt være korte og mellemlange uddannelser som eksempelvis markedsføringsøkonom, laborant, lærer eller pædagog, som var målet.

Det mener landets gymnasierektorer, der nu er klar med et nyt udspil til de politiske forhandlinger om en reform af gymnasierne, skriver Jyllands-Posten.

»Vi har nok været for fokuserede på at gøre vores elever klar til universitetet, men når så mange elever i dag ender med at læse en mere erhvervsrettet uddannelse på en professionshøjskole eller et erhvervsakademi, bliver vi nødt til at gentænke den dannelse, der sker på gymnasierne. I dag har mange af vores elever ikke øje for erhvervslivets behov for arbejdskraft,« siger Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for Danske Gymnasier, til avisen.

Rektorformanden forestiller sig at gøre praktikforløb til en del af de fremtidige studieretninger og at ændre indholdet i undervisningen, så det får et mindre akademisk præg.

Forslaget hilses velkommen af formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Mathilde Vinther. Hun ønsker sig ifølge Jyllands-Posten mere konkrete og virkelighedsnære eksamensformer og en ændring af opgaven i faget Almen Studieforberedelse, som ofte er blevet fremhævet som eksempel på, at gymnasierne er blevet mere akademiske.

Forhandlingerne om en reform af gymnasierne blev tidligere på året sat på pause på grund af folketingsvalget.