Rejsebranchen: Sikkerhedsregler er blevet absurde

Rejsebranchen mener, at myndighederne overreagerer vildt i deres forsøg på at terrorsikre luftfarten. Reglerne generer passagererne, sinker trafikken og er fuldstændigt virkningsløse.

»Det har taget overhånd nu, og jeg mener, at de seneste regler er ren overreaktion. Man kan ikke tjekke alting. Det er for eksempel stadigvæk muligt at købe toldfrit. Hvad skal forhindre mig i at købe en flaske stærk sprut, hælde den udover sæderne i flyet og sætte ild til dem med en lighter,« spørger Star Tours salgsdirektør Stig Elling på Politiken.dk.

De mange nye regler giver gener, og gør reelt passagererne mere utrygge, mener salgsdirektøren, og det giver salgsdirektør i Sterling Stefan Vilner ham ret i.

»Det er fuldstændigt grotesk og minder efterhånden mest om absurdteater. Man ved jo ikke, om man skal græde eller le, når man ser passagerer stå på række med deres sko i den ene hånd, imens de holder bukserne oppe med den anden, fordi de har fået taget deres livrem, samtidig med at de forsøger at holde en gennemsigtig plastikpose med deres tandbørste«, siger Stefan Vilner.

Elling fra Star Tour og Vilner fra Sterling er ikke de første, der tager hul på bylden om de irriterende sikkerhedsforanstaltninger.

Direktør for Københavns Lufthavne, Niels Boserup, fremsætter i dag lignende kritik, ligesom SAS-piloternes formand Mogens Holgaard, også stiller spørgsmålstegn ved det, han kalder »knopskydninger og løse direktiver«.

Hos brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening finder sekretariatschef Lars Thykier de nye sikkerhedsforanstaltninger direkte absurde, især fordi man når som helst kan sætte sig ind i et IC3-tog eller en HT-bus med et bombebælte om livet.

»Hvis man virkelig vil bringe et fly ned, så vil man altid kunne det. Lufthavne er enorme arbejdspladser, som ikke kan holdes sikre, for slet ikke at snakke om al luftfragten. Og hvis det endelig skulle være, kan man jo bare stille sig for enden af landingsbanen med et almindeligt håndvåben. Skulle begrænsning af tandpasta og lightere virkelig være terrorbegrænsende,« spørger Lars Thykier.

Kilde: Politiken.dk