Rejs med stil i stram rumdragt

I 40 år har rumdragten stort set ikke ændret sig, men nu er der en stram en på vej i nylon og spandex. Dermed kan du tage af sted med stil, hvis du er en af dem, der satser på svenskernes tilbud om en turistrejse ud i rummet fra 2009.

Dava Newman har udviklet en ny rumdragt, der skal gøre det nememre for astronauterne at bevæge sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Donna Conveney.
Er det den kluntede og noget ufikse rumdragt, der har holdt dig tilbage fra at holde ferie i rummet, så er der håb forude.

På Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, har professor Dava Newman og hendes kolleger i syv år arbejdet på at udvikle en kropsnær letvægts-rumdragt. Dog ikke på grund af den spirende rumturisme-industri, men fordi astronauterne i mange år har sukket efter noget arbejdstøj, som de kan bevæge sig bedre i.

De nuværende rumdragter vejer da også omkring 136 kilo, og når astronauterne har dragten på, bruger de omkring 70 til 80 procent af deres energi på at bære dragten. Den, nye slanke dragt er en revolutionær nyskabelse i forhold de nuværende, skriver universitetets blad MIT News.

I stedet for at bruge gastryk, som lægger pres på astronautens krop for at udligne trykket i rummet, er den nye dragt bygget med et mekanisk modtryk. Det involverer flere lag med materiale, som er pakket stramt rundt om kroppen. Udfordringen er at lave en dragt, der er så stram som mulig, men som samtidig giver sig med kroppen, så man kan bevæge sig.

”Traditionelle rumdragter giver ikke den optimale mobilitet og bevægelighed, som astronauterne har brug for. Vi må virkelig designe noget, der giver større mobilitet,” siger Dawa Newman blandt andet til MIT News.

En anden fordel ved dragten er, at den er mere sikker end de traditionelle rumdragter. Hvis der går hul på en af de gamle dragter ude i rummet, skal astronauten hurtigst muligt tilbage til rumskibet, før modtrykket i dragten går tabt. Med de nye dragter kan man vikle noget om hullet, og så vil det ikke påvirke resten af dragten.

MIT News skriver ikke, hvornår de første astronauter kan rejse af sted i den stramme rumdragt, men drømmer du alligevel om en tur ud i rummet, kan du snart køre til Sverige for at komme på et ekstraordinært eventyr, hvis du ellers har pengepungen i orden.

De første russiske turister har været i rummet, og fra 2009 har svenskerne også planer om at sende europæiske turister på langfart fra den nordsvenske mineby Kiruna. Det kommer til at koste godt en million kroner, ifølge an artikel i fagbladet Ingeniøren.

I begyndelsen af året skrev det britiske selskab Virgin Galactic, der står bag verdens første turistrumflyvninger, kontrakt med den svenske sammenslutning Spaceport Sweden, der går efter at etablere den første europæiske rumbase, der sender turister på rumrejse. Planen er, at de første turister skal af sted allerede i 2009.