Regnen plaskede, cheferne gik, og boligfesten stoppede

Mens danskerne tilbragte sommeren med fødderne i iskoldt regnvand, tog landets største virksomhed fusen på alle med en chefrokade. Svingdørene roterede i de danske mediehuse; lyset blev slukket for boligballet, og mens Carlsberg kæmpede mod skotterne, blev Danmark et vinland.

Regnvejr og atter regnvejr. Det var en af de ting, der kom til at præge 2007. Indendørs - i erhvervsverdenen - var det bl.a. svingdørens lystige snurren, der tiltrak sig opmærksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof
Hvem husker ikke sommerens monsterregn? Og alle 2007s vejrrekorder. Hele 18 var der af slagsen ifølge DMI. Faktisk var det varmerekorder, selv om de 125 millimeter regn i juli står tydeligst i erindringen. I øvrigt blev det den næst vådeste sommer, siden DMI begyndte at lave vejrmålinger.

Godt hjulpet på vej af udsigterne til en sjaskvåd sommer stod danskerne i kø for at få fat i de sidste charterrejser. Og det mest populære feriemål var retro – 1960-70erne: Den gode gamle spanske ferieø Mallorca som atter er blevet både hip og eksotisk.

Men det var dog ikke den sjaskvåde sommer, der fyldte i business-Danmarks univers. Det var allermest, at boligfesten blev til boligtømmermænd og de rødglødende lamper på børsen og subprimelån – højrisikolån til dårlige betalere – der skabte frygt for konkurser og medførte international finansuro.

Taget på sengen

Allermest genlyd i den hjemlige andedam, gav det, da A.P. Møller - Mærsk tog både erhvervsliv og erhvervspresse på sengen en fredag morgen i juni. Topchefen Jess Søderberg stoppede i rederiet; og hans to medskibsredere Tommy Thomsen og Knud Stubkjær tog deres gode tøj og forlod rederiet.

Bag chefskiftet lurede en paladsrevolution. Ganske uventet hentede A.P. Møller - Mærsk sin nye topchef uden for egne rækker og snuppede Carlsbergs Nils Smedegaard Andersen til posten som kaptajn.

Han skal stå på broen i Danmarks største virksomhed, der bygger skibe så store, at der ifølge rederiet selv kan stå 1,5 millioner mennesker på skibet. Det er verdens største containerskib »Emma Mærsk«, vi hentyder til. Skibet kunne, hvis man lagde det hen over Tivoli lade folk gå om bord på Københavns Hovedbanegård og sætte dem af på Rådhuspladsen.

Bajerne ud billigst

Men hvorfor Nils Smedegaard Andersen? A.P. Møller - Mærsks bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen sagde forventeligt, at Smedegaard Andersen er den rette mand til jobbet.

Men hvorfor? Nils Smedegaard Andersen kommer fra Carlsberg, hvor det har drejet sig om at få bajerne ud billigst – at tjene på marginalerne – om muligt uden agenturer og uden depoter. Det er livsnødvendig viden, hvis der skal tjenes penge på containerdrift i dag.

Og så kan han kommunikere i forhold til offentligheden – det kunne han ikke i begyndelsen af sin regeringstid i Carlsberg, men han lærte det og har i de senere år fået ros af både presse og aktieanalytikere. A.P. Møller - Mærsk er blevet mærkbart mere åben i de senere år med Michael Pram Rasmussen i formandsstolen. Men virksomheden får ikke nok kredit for det. Og derfor vil A. P. Møller - Mærsk sætte mere turbo på kommunikationen, så den er endnu mere i takt med tiden.

Fremskridt i listefart

Ude af takt var det derimod, vi først får ligestilling i 2077. Med mindre, der sker noget radikalt. Det viste Berlingske Nyhedsmagasins undersøgelse af kvinderepræsentationen i 28.000 virksomheders direktioner. For fire år siden var den 8,9 procent. I dag er tallet 9,8 procent. Der er fremskridt, men vi lister os stadig frem. Hvis det forsætter sådan i de kommende år, vil der gå rigtig lang tid, før halvdelen af virksomhederne har kvinder i direktionen. Helt præcist 70 år – i 2077.

Sagt på en anden måde: Hvis du er 35 år i dag, vil først dine børnebørn opleve ligestilling. Er det rimeligt?

Surt. Derimod kan vi glæde os over, at dansk vin er blevet kåret som den næstbedste i verden. Det er den danske vingård, Skærsøgård Vin, der netop har vundet en sølvmedalje for den mousserende vin Don’s Cuvée 2006. Skål og god jul og godt nytår.