Region Sjælland har de sygeste ansatte

520 millioner kroner hvert år mister de private virksomheder på, at de ansatte i regionen i gennemsnit lægger sig syge en dag mere end i andre regioner.

Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ryggen smerter oftere og influenzaen bider sig tiere fast blandt ansatte, der arbejder i Region Sjælland, når man sammenligner med ansatte i landets øvrige regioner. Faktisk er de ansatte syge i gennemsnit en hel dag mere – svarende til 13 procent. Det viser en undersøgelse fra Væksthus Sjælland. Mens en medarbejder i Region Hovedstaden har 7,6 i sygefravær, ligger tallet i Region Sjælland på 8,5. Landsgennemsnittet er 7,5 sygedage.

Fraværet koster virksomhederne dyrt. I alt 520 millioner om året går virksomhederne i området glip af, viser beregninger, som væksthuset har gennemført.

”De 520 millioner er prisen for den ene dags ekstra sygefravær. Det er, hvad virksomhederne mister i produktion, fordi de ansatte indgår en dag mindre i arbejdsstyrken,” siger Mads Váczy Kragh, direktør for Væksthus Sjælland.

Han opfordrer kraftigt virksomhederne til at tage fat på fraværsproblemet. Det rammer nemlig virksomhederne på deres konkurrenceevne både internt i Danmark, men også på globalt plan.

”Det er virkelig et område, hvor det kan betale sig at sætte proaktivt ind,” siger væksthusdirektøren.

Sygefraværet blandt kommunalt ansatte i regionen adskiller sig ikke fra niveauet i landets øvrige regioner. Hvad årsagen til det høje sygefravær på det private område, er, vides ikke, men Mads Váczy Kragh peger på flere muligheder. Blandt andet, at mange i regionen ikke er højtuddannede.

”Sygefravær er højest blandt dem, der er helt uden uddannelse, og lavest blandt dem med den længste uddannelse. Du er jo mindre udsat, hvis du sidder på en kontorstol, end hvis du står i en produktionshal,. Der kan også være den sammenhæng, at virksomhederne ikke arbejder nok med HR og medarbejderudvikling i vores region,” siger væksthusdirektøren, der også foreslår, at problemet kan ligge deri, at der blandt medarbejdere i regionen er en lidt lavere moral i forhold til, hvor hurtigt man lægger sig syg.

”Uanset hvad skal virksomhederne arjbede meget målrettet med medarbejderudvikling og –tilfredshed. De skal finde ud af, om der er et uønsket stressniveau i virksomheden. Alle undersøgelser viser, at hvor der er en høj grad af medarbejdertilfredshed, er sygefraværet også lavt,” siger Mads Váczy Kragh.