Regeringen vil skabe nyt marked for private tjenester

Den nye trekløverregering lover i sit grundlag at lægge langt flere offentlige opgaver over til private serviceselskaber.

I adskillige år har skiftende regeringer opgjort, hvor stor en andel af de offentlige opgaver, der sendes i udbud. Andelen har siden 2012 ligget stabilt på 25 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det har skiftende regeringer sagt før, men denne gang tyder meget på, at det bliver alvor.

Det vurderer Dansk Erhverv og servicevirksomheden ISS ifølge Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

- Det gennemsyrer hele det nye regeringsgrundlag, at man vil sende flere offentlige opgaver over til den private sektor. Og man udnævner også en minister, der skal stå for offentlig innovation, siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv, til Finans.

I dag udfører private virksomheder offentlige opgaver for godt 100 milliarder kroner. Det tal kan nemt øges til 160 milliarder kroner, vurderer Jakob Scharff.

I adskillige år har skiftende regeringer opgjort, hvor stor en andel af de offentlige opgaver, der sendes i udbud. Andelen har siden 2012 ligget stabilt på 25 procent.

Ifølge Finans vil regeringen inden længe komme med en plan for, hvilke opgaver de enkelte ministerier kan få private virksomheder til at byde ind på.

Dernæst vil den kræve, at regioner og kommuner går samme vej.

Hos ISS er man begejstret over meldingerne, og landechef Flemming Bendt glæder sig over, at planerne er mere håndgribelige end hidtil.

- Man snakker om at forny den offentlige sektor og at udbyde flere skattefinansierede opgaver. Man udnævner en minister for offentlig innovation. Det tager jeg som et udtryk for, at man vil kigge indad og sørge for, at der sker noget, siger han til Finans.