Regeringen lægger op til at flytte statsjob ud af København

Hen over sommerferien skal regeringens ministre finde ud af, hvilke styrelser og statslige institutioner, der kan placeres ude i landet. Der vil ske flytninger, erklærer Troels Lund Poulsen.

Foto: Camilla Rønde.
Læs mere
Fold sammen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har givet alle sine ministre en særlig hjemmeopgave i sommerferien. På de første ministermøder efter ferien skal de alle have et bud på, hvilke dele af deres egen administration der kan flyttes ud af København, skriver BT.

Det er godt nyt for de trængte landkommuner. Og dårligt nyt for de statsansatte, hvoraf mange er rædselsslagne ved tanken om at skulle pakke sammen i København og flytte familien til Ringkøbing eller Holstebro.

Men Lars Løkke Rasmussen står fast på at leve op til valgløfterne, gå foran med et godt eksempel og flytte de statslige arbejdspladser, der ikke behøver at ligge i København. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sidder for bordenden, og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er også en central minister i arbejdet.

»Hvilke institutioner der skal udflyttes, vil jeg ikke offentliggøre i BT i sommerferien, men ja, der vil blive udflyttet statslige arbejdspladser. Vi skal flytte de opgaver, det giver mening at flytte ud fra hovedstadsområdet. Vi analyserer det til august, og derefter kommer der en samlet plan,« siger Troels Lund Poulsen.

Spørgsmål: Folk, der arbejder i statslige institutioner, er nok nervøse for at blive flyttet. Kan I forstå den bekymring?

»Der kan være en vis skepsis hos nogle, og det må vi jo tage med i den analyse, vi kommer til at lave. Men omvendt mener vi også, at der er en lang række statslige institutioner, der godt kan ligge andre steder. For eksempel har vi foreslået at flytte Geodatastyrelsen til Aalborg. Jeg var selv med til at placere Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg, og det har vist sig at være en god idé,« siger han.

Skat flyttede i 2007 en afdeling til Ringkøbing, hvor færre end ti ansatte fulgte med.

Skat måtte ansætte blandt andre kranførere til at sagsbehandle, forklarer formand for Dansk Told & Skatteforbund Jørn Rise. Det kan tage flere år, før en myndighed er på fode igen, mener han.

»Egentlig kunne regeringen jo bare begynde med at rulle alle de beslutninger tilbage, der er truffet. For eksempel er det meningen, at Skat i Korsør og Haderslev skal nedlægges i løbet af nogle år. Det kan man jo bare omgøre så, det ville da være en begyndelse. Vi er ude i politik i sin værste form. Det med at flytte ud handler ikke om vækst, men lige så meget om at pleje sin personlige valgkreds,« siger Jørn Rise.

Ifølge DJØF, Dansk Magisterforening, Ingeniørforeningen og Dansk Told og Skatteforbund, der tilsammen repræsenterer 40.000 statsansatte, bør Lars Løkke Rasmussen være varsom med at flytte statslige myndigheder fra en ende af landet til en anden.

»Man skal virkelig passe på, at det her ikke bare bliver et quick fix, fordi nu har man besluttet sig for, at der skal ske noget for udkanten,« har formanden for Dansk Magisterforening Ingrid Stage tidligere sagt til Politiken.

Regeringen mener dog, at der er tale om langsigtede plan.

»Der kan være nogle udfordringer, når man får det besluttet, men det er et spørgsmål om politisk vilje. Vi mener, det kan være med til at skabe nogle faglige miljøer rundt om i landet. Jeg er overbevist om, at der vil blive budt ind med noget relevant for forskellige ministerier,« siger Troels Lund Poulsen.

Spørgsmål: Nogle har jo mænd og koner, der har svært ved at få et andet job, hvis de skal flytte. Hvad siger I til dem?

»Det er jo ikke første gang i danmarkshistorien, der er ting, der bliver lavet om. Det gør private virksomheder jo også. Og den tidligere regering flyttede også nogle ting - dog mest fra provinsen til København. Og det er ikke nødvendigvis nemmere at flytte til København end omvendt,« siger erhvervs- og vækstministeren.