Regeringen gør ligelønskampen vanskeligere

Regeringen har droppet kønsopdelt lønstatistik i mindre virksomheder, og det møder kritik fra Dansk Magisterforening og professor i ligestilling.

Foto: ARMAN_ORMANSHY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 2007 har alle danske virksomheder over en vis størrelse skullet udarbejde en kønsopdelt lønstatistik. Fra det nye år var det meningen, at loven også skulle gælde for små virksomheder, men den plan vil den nye Venstre-regering droppe for ikke at skabe for mange administrative byrder.

Det skaber vrede hos både Dansk Magisterforening og Anette Borchorst, ligestillingsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

Med lovforslaget vil regeringen føre reglerne tilbage til dem, som blev vedtaget i 2006. Det vil sige, at virksom­hederne skal udarbejde en kønsopdelt lønstatistik, hvis de har mindst 35 ansatte og ti af hvert køn med samme arbejdsfunktion.

»Lige nu kan vi se, at der sker en forringelse i de værktøjer, vi har til at modvirke de uretmæssige kønsforskelle på arbejdspladserne. Det sker, hvis regeringens forslag går igennem, og det, synes jeg, er meget problematisk. Uden viden om hvad der sker på arbejdspladserne, kan vi ikke bekæmpe ulighed,« siger formanden for Dansk Magister­forening, Camilla Gregersen.

»Derfor er det vigtigt, at vi via lovgivning får et redskab til at tage fat om problemstillingerne derude. Jeg synes, at det er problematisk, at man vil tilbagerulle de kønsopdelte lønstatistikker for små virksomheder. Det kommer helt sikkert ikke til at gavne ligelønnen,« siger Camilla Gregersen.

Anette Borchorst mener, at politikerne har alvorlige problemer med at få sat ligelønsspørgsmålet på den politiske dagsorden. Og når det ikke sker, er det meget svært at få den private sektor til at gøre noget ved problemet.

»Den seneste diskussion har gået på lønoplysninger, hvor der har været en zigzag-kurs. Det er afgørende, at virksomhederne skal lave lønoplysningerne. Hvis ikke man har kendskab til, hvad kollegerne tjener, så er det helt umuligt at rejse sagerne om ligeløn. I dag har man mulighed for føre diskriminationssager, men det er belastende for enkeltpersoner at køre dem, og det er også dyrt at køre dem gennem maskineriet,« siger Anette Borchorst.

Regeringen bebuder, at den vil komme med lovforslaget i begyndelsen af december. Dansk Folkeparti har tidligere bebudet, at partiet vil støtte det.