Rapport: 9.000 ryger ud af dagpengesystemet

Den lækkede rapport fra Dagpengekommissionen viser, at 9.000 danskere årligt vil miste retten til dagpenge, hvis man fortsætter som nu.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Titusindvis af danskere er røget ud af dagpengesystemet siden den seneste reform, og endnu flere vil miste retten til dagpenge, hvis man ikke ændrer den nuværende ordning.

Det konkluderer Dagpengekommissionen i den rapport, der tidligere på ugen blev lækket. Omkring 9.000 ledige årligt vil fremover miste retten til dagpenge, når de falder for toårsreglen, skriver Avisen.dk.

Det er noget færre end hidtil, hvor 17.000 danskere årligt er røget ud af dagpengesystemet. Men det er stadig alt for mange, lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge (SF).

»Vi skal have vægtet trygheden højere, når vi taler om dagpengene. Som det er nu er alt for mange både arbejdsløse og forsikrede utrygge ved systemet, og det undergraver hele den så højt priste danske model for arbejdsmarkedet,« siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Hverken Venstre eller Socialdemokraterne ønsker at kommentere tallene fra den lækkede rapport. For de Konservative er det ifølge arbejdsmarkedsordfører Rasmus Jarlov (K) ikke afgørende, hvor mange der mister retten til dagpenge.

»For os er det ikke noget mål at holde folk på dagpenge. Så derfor ønsker vi heller ikke at opsætte noget måltal for, hvor stort et udfald fra dagpengene, der er acceptabelt,« siger han til Avisen.dk.

I den lækkede rapport opstiller Dagpengekommissionen tre modeller til et nyt dagpengesystem, der blandt andet indebærer længere dagpengeperiode og kortere optjeningsperiode. Det skal finansieres ved at sænke dagpengesatsen.