Rallytosset Prada-arving rusker op i modehus

Den 31-årige Lorenzo Bertelli har taget et usædvanligt karriereskift fra at være professionel rallykører til at gå ind i modehuset Prada. Her ventes han at markere et generationsskifte ved på sigt at tage over fra sine forældre i spidsen for familieforetagendet, der har skrantet i de senere år.

topfoto
Lorenzo Bertelli, der er oldebarn af modehuset Pradas skaber, Mario Prada, kørte i flere år som professionel rallykører, men er nu skiftet til familieselskabet, der i dag er ledet af hans forældre. Her ses han med en Ford Fiesta RS WRC ved Rally Sweden i Karlstad i Sverige i februar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Der er langt fra filosofi til rallybiler – og lige så langt fra rallybiller til et af Italiens mest kendte modehuse. Men kreativ tænkning ligger i generne, når man er fjerde generation af familien i spidsen for Prada.

Og den 31-årige Lorenzo Bertelli er godt i gang med at sætte sit præg på familievirksomheden, som han gik ind i for to år siden efter at have prøvet sin indre fartdjævel af som professionel rallykører – i sig selv et usædvanligt karrierevalg, når man har en uddannelse i filosofi i baglommen.

Prada har siden 1978 haft hans forældre, Miuccia Prada og Patrizio Bertelli, i spidsen, og præcis som de dengang rystede op i et skrantende modehus, har sønnen nu en nøglerolle i at trække Prada ind i en ny tidsalder.

Det er et generationsskifte, man også ser andre steder i luksussektoren, hvor yngre kræfter er begyndt at rykke ind i blandt andet Ferragamo og LVMH. Men det kommer på et tidspunkt, hvor kun få modehuse stadig står på egne ben, efter at aldrende overhoveder har solgt ud til de store luksuskoncerner.

Blandt de få er Giorgio Armani, der modsat Prada ikke giver antydning af foryngelse eller generationsskifte trods en fremskreden alder.

Miuccia Prada (t.v.) og ægtemanden Patrizio Bertelli (t.h.) har  siden begyndelsen af 1980erne været powerparret bag Prada, der blev grundlagt af hendes morfar. Hun overtog selv stafetten fra sin mor, Luisa, i 1978 og er i dag en af verdens mest kendte designere. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAFA RIVAS / AFP / Ritzau Scanpix.

Lorenzo Bertellis indtog i Prada, hvor han siden 2017 har haft ansvar for digital udvikling og kommunikation, ses derimod som en markering af, at Prada-familien har nyt krudt at byde på og bestemt ikke har tænkt sig at sælge. Det har der ellers tidligere været en del spekulation om.

Efter nogle år med fald i salget er Lorenzo Bertelli begyndt at tackle, hvad mange har opfattet som Pradas store svaghed. Modehuset strittede længe imod den digitale revolution og er først i de senere år begyndt at lancere nethandel og tænke i digital kommunikation for at appellere til nyere generationer.

Samtidig skubber han Prada mere i retning af bæredygtig mode, blandt andet ved at droppe dyrepels lige som stadig flere modehuse. Og det var også Lorenzo Bertelli, der stod i front, da Prada i juni varslede, at selskabet vil gå over til udelukkende at bruge genbrugsnylon.

I 1980erne var det ellers netop Prada, der med hans mor som den kreative drivkraft blev en trendsetter med brug af nylonplast i modebranchen, især i håndtasker.

Endnu er der dog ikke bare snerten af en antydning af, at Miuccia Prada og Patrizio Bertelli snart har tænkt sig at slippe tøjlerne som det powerpar, der gjorde Prada til et globalt modehus, selvom de nu begge er over 70.

Men det er markant, at det i det seneste år især er Lorenzo, der er gået i front med nye tiltag. »Lorenzo gør klar til en dag – hvis han vil – at lede Prada,« udtalte farmand Patrizio Bertelli sidste år som et hint om, at der er en plan af en slags.

Lorenzo Bertelli i aktion som rallykører under et løb i Chile i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Ritzau Scanpix.

Prada-arvingen har udtalt, at han aldrig har følt noget pres for at gå ind i familiefirmaet, der blev startet af hans oldefar Mario Prada i 1913 som en taskeforretning i Milano. »Han må se, om han kan lide det,« sagde Muiccia Prada i juli, da bladet Vanity Fair spurgte ind til et generationsskifte.

Ved siden af filosofistudierne kastede den unge Lorenzo sig over alskens aktive bedrifter som faldskærmsudspring, snowboarding og som sagt rallykørsel, hvor han blev professionel i 2010. Det var iøvrigt med fuld opbakning fra forældrene, der begge har prøvet kræfter med alt muligt andet end modebranchen. Også Lorenzos yngre bror, Giulio, der er uddannet arkitekt, har fulgt samme kurs som sejlsportsudøver.

Men Lorenzo Bertelli antydede alligevel sin fremtid, da han i 2015 trådte ind i bestyrelsen for det holdingselskab, som Prada-familien kontrollerer modehuset gennem:

»Jeg tror ikke, jeg har mange år endnu at have det sjovt i, før jeg snart skal til at arbejde i familieforetagendet,« sagde han til avisen Corriere della Sera.

Til Financial Times udtalte han i juni i år, at rallykarrieren faktisk har været den perfekte forberedelse til at gå ind i den udfordrende luksussektor – og til at vise, at han kan selv.

»Du lærer at hoppe på igen, når du falder af,« sagde han. »I begyndelsen sagde folk, »du er søn af…«. Men så vandt jeg et løb i VM-serien og blev set som en kører med mit eget navn.«