Radikale: Jobcentre er dysfunktionelle

De Radikales arbejdsmarkedsordfører langer hårdt ud efter landets jobcentre, der lider under et stort papirvælde, som kvæler al initiativlyst.

Landets 91 kommunale jobcentre er dysfunktionelle, sløve og har alt for ringe fokus på at få arbejdsløse i arbejde. De er tynget af papirvælde, siger De Radikales arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R) til Radio24syv.

»Beskæftigelsessystemet vil jeg kalde dysfunktionel, og indsatsen er sløv. Det er ikke en kritik af medarbejderne, men af det system, hvor der er alt for stor fokus på papirvælde for at leve op til nogle regler for at please Arbejdsmarkedsstyrelsen i stedet for, at man lokalt finder ud af i samarbejde med virksomhederne, hvordan man får ledige i arbejde,« siger Nadeem Farooq.

Kritikken kommer, efter at den tidligere SF-erhvervsminister Ole Sohn (SF) har kaldt jobcentrene for ubrugelige til at skaffe ledige i job.

Emnet ventes at blive ét af de helt store i Folketinget til efteråret. Regeringen har nedsat et udvalg med den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch (S) i spidsen, som til den tid skal komme med et bud på, hvordan man kan forbedre beskæftigelsesindsatsen for de arbejdsmarkedsparate. Men allerede nu tager De Radikale hul på diskussionen.

Nadeem Farooq taler om, at man skal have »gejsten tilbage« i jobcentrene, hvilket betyder, at man skal skære de overflødige regler væk, så der kun er regler for det mest nødvendige. Han vil ikke konkretisere hvilke nye instrumenter, man kan bruge, men Nadeem Farooq vil ikke afvise, at det kan være en økonomisk præmie til de jobcentre, der får ledige i job.

»Hvis vi skal sikre, at der bliver lagt mere vægt på resultater, må vi have et system, der tilskynder til at nå de resultater,« siger Nadeem Farooq til Radio24syv.

Udgifterne til beskæftigelsesindsatsen er på cirka 16 milliarder kroner årligt, og dermed ligger Danmark i top i den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.