Råd til kandidatstuderende: Søg job mens du sveder over din kandidatopgave

Studerende er for længe om at komme i gang med jobsøgningen. Det viser en dugfrisk undersøgelse som CA Karrierepartner og a-kasse har udført blandt lidt over 2100 studerende fra handelshøjskoler og universiteter i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Råd til kandidatstuderende: Søg job mens du sveder over din kandidatopgave Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

CA Karrierepartner og a-kasse har i forbindelse med Karrieredagene i Forum i København foretaget en undersøgelse blandt lidt over 2100 studerende på landet højere læreranstalter, der viser, at man skal søge job, mens man skriver speciale.

Undersøgelsen er foretaget i marts 2018 og viser, at jo senere dimittender går i gang med at søge job desto større er risikoen for at havne i ledighed. For dimittender, der allerede var begyndte at søge job inden de gik i med at skrive specialet, havde hele 58 procent undgået ledighed. For dem der først begyndte at tænke på et job, da specialet var afleveret var tallet 18 procent.

Lars Ulrik Jeppesen, der er karriererådgiver i CA fastslår, at det er en dårlig idé at vente så lange:

»Jeg kan godt forstå, at man godt vil koncentrere sig om specialet og sikre sig nogle gode karakterer. Men når 6 ud af 10 studerende for længst er gået i gang med at søge job et halvt år eller flere måneder før uddannelsens afslutning, så er du alvorligt bagud op point, hvis du venter til specialet er skrevet færdigt,« siger Lars Ulrik Jeppesen.

Jobsøgning er en længere proces, hvor man ofte kan bruge lang tid på at finde ud af, hvad man gerne vil arbejde med, og hvordan man skriver en ansøgning – og så kommer hele rekrutteringsprocessen oveni, som også tager tid.

Derfor er det en god ide, at komme tidligt i gang, og det behøver ikke spolere specialeskrivningen, mener Lars Ulrik Jeppesen.

»Selvfølgelig skal du ikke søge job 25 timer om ugen, når dit hovedfokus er på at afslutte uddannelsen. Men udnyt, at du i forvejen er oppe i et ekstra gear, og arbejder målrettet med specialet. Brug de små pauser fra specialet til at komme i gang med forarbejdet: Bliv afklaret om dine kompetencer og ønsker. Lav et CV, og søg nogle af de job, som ser interessante ud. Send også gerne uopfordrede ansøgninger i april-maj, så er du i gang i god tid inden jobmarkedet går på sommerferie i juli-august.« siger Lars Ulrik Jeppesen.

»De studerende skal jo ikke begynde, at spytte ansøgninger ud inden specialet, hvis de først kan tiltræde et halvt år efter. Det vil bare irritere arbejdsgiverne grænseløst. Men brug de små pauser fra specialet til at komme i gang med forarbejdet: Bliv afklaret om dine kompetencer og ønsker og lav et godt CV, så du er køreklar og good-to-go, i stedet først at bruge en måned eller to på det, når du er færdig med uddannelsen,« siger Lars Ulrik Jeppesen.