Psykisk arbejdsskade giver størst mén

En psykisk arbejdsskade udløser fire gange så høj erstatning som andre erhvervsskader. Årsagen er et markant større tab af arbejdsevne.

Psykiske arbejdsskader udløste i 2005 i gennemsnit næsten en million kroner i erstatning fra forsikringsselskaberne, mens den gennemsnitlige erstatning til en anerkendt sag om erhvervssygdom var 236.000 kroner.

Det viser Abejdsskadestyerlsens gennemgang af de psykiske arbejdsskader.

Årsagen til den store forskel er, at mengraden for de psykiske sager ligger højere end ved en gennemsnitlig erhvervssygdom.

Det samme gælder for tab af erhvervsevne, der ved psykisk sygdom også er større end i en gennemsnitlig erhvervssygdomssag.

- De høje erstatninger viser, at de, som får anerkendt en psykisk arbejdsskade, er meget mærket af deres skade og har en høj risiko for helt at miste kontakten til arbejdsmarkedet, siger Anne Lind Madsen, der er direktør i Arbejdsskadestyrelsen.

Psykiske arbejdsskader udgør kun fem procent af samtlige anerkendte erhvervssygdomssager på et år, men hele 15 procent af de samlede erstatninger går til sagerne om psykisk sygdom.

Ifølge statistikken faldt antallet af anmeldte psykiske sygdomme fra 2008 til 2009 med knap 500 til 3081 skader. Kvinderne står for langt de fleste anmeldelser, nemlig tre ud af fire.

Fælles for mænd og kvinder er dog, at de fleste skader opstår i de brancher, hvor man beskæftiger sig indgående med andre mennesker, bl.a. indenfor undervisning, sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger samt offentlig forvaltning, forsvar og socialsikring.

/ritzau/