Psykisk arbejdsmiljø halter på Christiansborg

Mens stress, mobning og trivsel på arbejdspladsen får større og større opmærksomhed i de danske virksomheder, står det skidt til blandt lovgiverne på Christiansborg, mener Socialdemokraternes Mette Frederiksen.

Foto: Claus Bech Andersen
I de moderne virksomheder arbejder man med det psykiske arbejdsmiljø i form af teambuilding og lederkurser, men den slags findes ikke på Christiansborg, skriver Magasinet Arbejdsmiljø, der udgives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Magasinet har talt med Socialdemokraternes ordfører på socialområdet Mette Frederiksen om det psykiske arbejdsmiljø på Christiansborg, og det får hård kritik.

”Der bliver gjort alt for lidt for det psykiske arbejdsmiljø. Der er ingen tvivl om, at man her kunne bruge nogle af de redskaber, som de mest progressive virksomheder bruger. Her er der en forstokket tilgang. Ligesom vi har faste pladser på vores gruppemøder og sidder i hierarki i Folketingssalen, og der er hierarki i, hvem der har hvilke kontorer. På den måde er det jo en frygtelig gammeldags arbejdsplads,” siger Mette Frederiksen blandt andet.

Det politiske spil med interne magtkampe i partierne om, hvem der skal have bestemte poster, hvem der støtter hvilken politisk linje, og hvem der hjælper hinanden i givne situationer, er med til at gøre dagligdagen krævende. Sladder og intriger har gode vilkår på Christiansborg, ifølge Mette Frederiksen.

”Det er hårdt, at dem, du er på hold med og opfatter som dine gode kolleger, pludselig kan stå i den modsatte ende af ringhjørnet,” siger Mette Frederiksen til Magasinet Arbejdsmiljø, og fortsætter:

”Det er selvfølgelig opslidende og en belastning. Man kan jo se det, når for eksempel Henriette Kjær går af som minister, fordi hendes mand ikke har styr på økonomien, og hun sidder og græder på et pressemøde. Det er da hårdt. Selvfølgelig er det hårdt”.

Hun understreger dog, at man ikke skal have ondt af politikerne, der på mange måder er privilegerede, men for socialdemokraten er det svært at skelne mellem det personlige og det politiske.

”Det er jeg ikke super god til. Og jeg ved ikke, om mennesker er egnet til at have et super professionelt liv og have et mere personligt liv. Det tror jeg, de færreste af os kan. De fleste af os investerer jo meget af os selv i det arbejde vi laver,” siger Mette Frederiksen til Magasinet Arbejdsmiljø.