Projektledere headhuntes i stor stil

Arkivfoto. Projektledere headhuntes i stor stil. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Projektledere er ekstremt attraktive medarbejdere, som ofte bliver forsøgt headhuntet, viser ny IDA-undersøgelse. Blandt de mest erfarne projektledere er det 8 ud af 10, der er blevet kontaktet og tilbudt nye stillinger.

Arbejdsgiverne er vilde efter at få fingre i projektledere med naturvidenskabelig og teknisk indsigt. Det viser en ny undersøgelse blandt IDAs projektlederpanel.

Hele 61 procent fortæller, at de er blevet headhuntet eller forsøgt headhuntet, siden de første gang satte sig i projektleder-stolen. Det er mennesker, som ofte både har evnen til at få folk til at spille sammen, besidder tunge specialistkompetencer og kan jonglere med store budgetter. En stærkt eftertragtet palet af kompetencer.

»Det svarer lidt til, når du har en god fodboldspiller, som kan spille holdet godt sammen. Formålet for en projektleder er også at spille gruppen god, så man kan opnå det bedste resultat. Oven i det er der virkelig mange penge på spil, det skal man også kunne håndtere. IDAs projektledere er dygtige specialister, og når de så samtidig kan koble projektlederkompetencerne på, gør det dem virkelig attraktive,« siger lederudviklingskonsulent i IDA, Mette Olesen.

Unik sammensætning af kompetencer gør udslaget

Jo tungere erfaring man har, desto højere kurs er man i hos headhunterne. Hele 81 procent af dem, der har arbejdet som projektledere i 16-20 år, er blevet kontaktet af en headhunter.

Juliane Marie Neiiendam er formand for Ansattes Råd i IDA. Hun peger på den unikke sammensætning af faglig ekspertise og projektlederkompetencer som stærkt eftertragtet for arbejdsgiverne.

»Projektledelse er en udfordrende disciplin. Har man bevist, at man både kan sætte et projekt i søen og også sikre, at det når i havn ’on budget, on time’, så sidder man med gode kort på hånden. Det er medvirkende til at gøre projektledere med indsigt i it, teknologi og naturvidenskab eftertragtede. Vi oplever desværre store problemer med flaskehalse på arbejdsmarkedet for denne type vidensmedarbejdere, så det er kun naturligt, at den tårnhøje efterspørgsel også smitter af på projektledere inden for disse felter,« siger hun.

Som projektleder skal man også sikre et godt samarbejde med projektejer og styregruppe for at projektet kan blive en succes. Få gode råd til, hvordan du som projektleder håndterer ledelse opad.

Store budgetter er et stort ansvar

En af de helt store udfordringer inden for projektledelse er, at man skal kunne samarbejde med så mange forskellige mennesker. Hver femte projektleder har aldrig fået efteruddannelse og er ikke klædt på til opgaven, hvilket får projektledere med erfaring og kompetencerne i orden til at stå i ekstra godt lys.

»Det, at få mange – og måske vidt forskellige - mennesker til at arbejde sammen mod et fælles mål og samtidig overholde deadlines og skabe den rette kvalitet, er vanskeligt. Samtidig er der ofte også tung lovgivning ind over et projekt, fx hvis du skal stå i spidsen for eksempelvis større byggeprojekter,« siger Mette Olesen.

Projektlederne ved godt selv, de er meget værd – også i kroner og øre. Særligt mændene vægter høj løn som det, der kan fastholde dem i jobbet, viser undersøgelsen.

»De kan godt selv se, hvor stort et ansvar de sidder med, hvor store budgetter, der er i projekterne. Det er jo ofte mange millioner, de har ansvar for,« siger Mette Olesen.

Undersøgelsen viser, at arbejdsglæden – ikke overraskende - er størst blandt projektledere, der selv har valgt den karrierevej. 91 procent af dem finder jobbet attraktivt. Blandt dem der er blevet pålagt projektlederopgaven, er det blot 68 procent, der finder det attraktivt. Der findes dog gode råd til projektledere, der har fået påduttet sig et team