Professoroprør på CBS

En gruppe på 50 forskere på CBS er gået i kødet på universitetets ledelse på grund af en spareplan, der medfører fyringer. Professor anklager ledelsen for at være på en slingrekurs.

Blandt de 50 utilfredse og kritiske professorer og lektorer på CBS er Anna Leander og Ole Thyssen, som begge understreger, at den forestående spareproces vil gøre det sværere for CBS at tiltrække og fastholde internationale topforskere og bevare sit gode omdømme som et spændende og innovativt sted at arbejde. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere

Et af landets mest prestigefyldte universiteter i form af Copenhagen Business School (CBS) er for alvor begyndt at slå sprækker. CBS har sat gang i en større spareplan, og det har fået 50 forskere og lektorer til at fare i blækhuset i protest.

De mange kloge hoveder har forfattet et indlæg på CBS’ interne informationskanal CBSobserver. Heri kritiserer de ledelsen på universitetet. Kritikken kommer, fordi ledelsen har meldt en spareplan ud, som betyder, at universitetets årlige udgifter fra 2017 skal være 60 millioner kroner lavere end i dag. Det akademiske område skal spare de 45 millioner kroner årligt.

Resten rammer administrationen. Besparelserne rammer de mange institutter på universitetet på forskellige måder, men kommer i høj grad til at gå ud over de nye områder, hvor der arbejdes med emner som sociologi, politik, tredjeverdens studier, psykologi, kommunikation og filosofi. På nuværende tidspunkt regner man med, at i alt 50 akademiske medarbejdere kommer til at miste deres arbejde.

Det er netop nogle af de nye forskningsfelter, som har løftet CBS fra at være en almindelig handelshøjskole til at være et internationalt business university. De mange forskere frygter, at den status, som den udvikling har givet CBS, nu går fløjten.

Professor Ole Thyssen har ikke skrevet under på brevet, fordi han ikke kunne nå det, men understreger, at han støtter det. Han kommer med en harsk kritik.

»Besparelserne er den foreløbig sidste station i en slingrekurs. For få år siden fik alle ansatte tilbudt en gratis PC med hele udstyret. For få år siden blev der oprettet 70 nye stillinger. Nu skal der spares 80. En galgen-humoristisk kommentar er, at der til foråret nok igen skal være overskud. Ingen ved,« siger Ole Thyssen.

»Situationen har været kendt i hvert fald siden 2011. I de to år har ledelsen haft mulighed for at finde alternativer, som kunne samle og mobilisere CBS. Men ledelsen har ingen visioner. Alt, hvad der flyver, er fugle på taget. Man kan ikke nøjes med naturlig afgang. Man kan ikke søge ressourcer andre steder end hos staten. Man kan ingenting andet end at være defensiv og trække sparekniven,« siger Ole Thyssen.

Professor på afdeling for ledelse, politik og filosofi, Anna Leander er en af dem, der har skrevet under og fra hende lyder samme melding.

»CBS har tiltrukket rigtigt kompetente medarbejdere de senere år, der har givet stillinger op for at komme til Danmark. Nogle af dem risikerer at ryge ud. Det er meget trist. Med denne proces vil det blive sværere for CBS at tiltrække og fastholde internationale topforskere og bevare sit gode omdømme som et spændende og innovativt sted at arbejde,« siger Anna Leander.

Hun fremhæver, at medarbejderne på hendes institut i øjeblikket får et mylder af henvendelser fra udenlandske kolleger, som er meget bekymrede over, hvad der kommer til at ske på CBS.

»Vi kan ikke rigtigt forstå, hvorfor vi er havnet i den her situation. Få uger før besparelserne blev meldt ud, fik vi besked på, at CBS stod godt, og at der ikke var nogen krise,« siger Anna Leander.

Det var en række studerende, som satte gang i underskriftsindsamlingen, der har fået solid opbakning blandt de ansatte. Ole Thyssen påpeger, at man på amerikansk skelner mellem leaders og managers, og han mener, at de på CBS ikke har ledere, men kun administratorer.

Rektor på CBS Per Holten-Andersen forstår godt, at forskerne er frustrerede. Men han sender samtidig en del af problemet videre i hovedet på regeringen. Han påpeger, at CBS grundlæggende skal spare, fordi universitetet får langt færre midler til forskning og uddannelse end andre universiteter. Det er for nylig dokumenteret blandt andet af regeringens kvalitetsudvalg, fremhæver Per Holten-Andersen.

»Det er ingen ønskesituation at skulle nedlægge stillinger. Jeg forstår fuldt ud både usikkerheden og desperationen hos ansatte, der spørger sig selv, hvad er det her nu for noget. Men hensynet til vores nuværende ansatte skal balanceres mod risikoen for ikke at håndtere faldende indtægter og dermed et fremtidigt underskud. Hvis ledelsen ignorerede en fremtidig underskudssituation, ville situationen, med det nuværende bevillingsniveau til CBS, blot blive endnu værre,« siger Per Holten-Andersen, der erkender, at nedskæringerne vil få betydning for det produkt, CBS leverer.

»Vi kan ikke levere det samme med et budget, der er 60 millioner mindre, og det vil alt andet lige påvirke vores nuværende høje kvalitet. Vi vil på nogle punkter udbyde ringere uddannelser og undervisning i fremtiden. Det er en uafvendelig side af at skære ned, men CBS er – og vil fortsat udvikle sig som et business university med en bred faglig portefølje,« siger Per Holten-Andersen.

Flere af tillidsfolkene på CBS har tidligere været ude at kritisere spareplanen, som, de mener, bør trækkes tilbage.