»Professor Gadget« og »Freiherr von Bimbes« om smædekampagne: Dansk topembedsmand bør undersøges

Den danske topembedsmand Jesper Kongstad er genstand for massiv chikane i forbindelse med en konflikt i det europæiske patentkontor. Anonyme bagmænd uddyber her hvorfor.

Jesper Kongstad, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udbrudt total krig mellem de ansatte og ledelsen i det europæiske patentkontor, der håndterer alle patenter i Europa.

I centrum af de voldsomme opgør står den danske topembedsmand Jesper Kongstad, der for tiden er udsat for en voldsom smædekampagne. Jesper Kongstad er til daglig direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark, men er samtidig formand for European Patent Office (EPO), som behandler ansøgninger om patenter for 38 europæiske lande.

Kampagnen mod Jesper Kongstad, som blandt andet omfatter beskyldninger om skattesnyd, mistænkeliggørelse af hans private investeringer og hans hustrus »kontroversielle« chinchilla-farm, foregår via hjemmesiden Techrights.com og via en række anonyme personer, der flittigt sender mails til danske medier med påståede afsløringer af Jesper Kongstad.

Berlingske Business har været i mail-kontakt med to af de anonyme, »Professor Gadget« og »Freiherr von Bimbes«, der fremhæver, at anklagerne mod Jesper Kongstad har nær sammenhæng med de interne konflikter i EPO:

»Jesper Kongstad har formentlig ret i, at der er en forbindelse mellem anklagerne vedrørende hans private forretninger og konflikten i EPO,« skriver »Professor Gadget«, der mener, at ledelsen og Jesper Kongstad har skabt »lovløse tilstande« i EPO.

»De uheldige kendsgerninger er, at Jesper Kongstad har fået en masse fjender i EPO. Mange mennesker er af den opfattelse, at han bør undersøges nærmere.«

Den anonyme person hævder, at vedkommende ikke har nogen forbindelse til hjemmesiden Techrights.

»Men jeg er tæt forbundet til EPO, og jeg er nødt til at beskytte min identitet på grund af den nuværende situation der. Det er grunden til, at jeg er anonym. Jeg tror ikke, at du kan få nogen til åbent med navns nævnelse at kommentere forholdene i EPO,« skriver »Professor Gadget«.

Enslydende pointer kommer fra »Freiherr von Bimbes«:

»Desværre er jeg anonym. Problemet er, at der er en massiv social konflikt i EPO. Enhver der er forbundet med EPO direkte eller indirekte er i stor risiko for at blive mødt med repressalier, hvis man kommenterer situationen,« skriver vedkommende og tilføjer:

»Et antal ansatte, særligt fagforenings-folk, er blevet fyret det seneste år ved hjælp af disciplinære sanktioner, som bredt bliver anset som unfair.«

I et interview i dagens Berlingske Business afviser Jesper Kongstad alle anklager:

»Det er meget udansk, hvad jeg som embedsmand har været udsat for. Jeg mindes ikke at have set lignende personangreb fra NGO’er eller andre herhjemme,« siger han.

Konflikten i EPO har fyldt meget lidt i danske medier, men i 2015 sætte Morgenavisen Jyllands-Posten fokus på konflikten i artiklen »Krigen raser i det europæiske patentkontor«.