Professionelle netværk dyrkes som aldrig før

Networking er ikke længere forbeholdt erhvervslivets top. Når nye netværk dannes, er der plads til både studerende og iværksættere. Sonny Gaarslev har stiftet et nyt, moderne netværk.

Networking er ikke længere forbeholdt erhvervslivets top. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Man spiser et par pindemadder og drikker et glas vin. Men først og fremmest er man her for at tale, lytte og trykke hånd med mennesker, man måske aldrig har mødt før.

Når man går hjem, skulle man gerne have fået et par nye kontakter og måske lidt vejledning om, hvordan man tager skridtet videre i karrieren.Sådan lyder opskriften på en mere og mere udbredt fritidsaktivitet blandt danskere med karriereambitioner: Professionel networking. Netværksgrupper, hvor medlemmer mødes for at skabe nye forbindelser og give gode råd til hinanden, er i dag populære som aldrig før.

Det fortæller Charlotte Junge, der i mere end ti år har beskæftiget sig med networking og er forfatter til flere bøger om emnet.

»Næsten hver uge opstår der nye netværksgrupper herhjemme. Det har rigtig taget fart i løbet af de seneste år, og spørgsmålet er, om udviklingen overhovedet har toppet endnu,« siger hun.

I erhvervslivet har man alle dage været opmærksom på at bruge sine kontakter, men det er først for nylig, at mange er begyndt at dyrke netværket helt åbenlyst, mener Charlotte Junge.

»I dag vil man gerne stå ved, at man »går til networking«. Man er endelig begyndt at kalde det, hvad det er. Tidligere så man networking som noget halvlummert og nepotistisk. I dag er vi ikke blege for at erkende, at vi dyrker det,« siger hun.

En af de nye netværksgrupper er Pivotal Business Society. Den er etableret af fem unge mænd, som alle er ved at tage deres første skridt op ad karrierestigen.

Ideen bag det nye netværk er blandt andet at skabe en platform, hvor medlemmer kan mødes på tværs af anciennitet og faggrupper, fortæller netværkets bestyrelsesformand og medstifter, 25-årige Sonny Gaarslev.

»Her skal man møde nogle andre profiler end de ti kolleger på kontoret, som minder om én selv. Det er nemt at møde folk, der er ligesom en selv, men man kan også få rigtig meget ud af at få nogle kontakter, der har mere erfaring, eller som laver noget helt andet,« siger Sonny Gaarslev, der er nyuddannet jurist med en advokatfuldmægtigstilling hos Kromann Reumert.

I dag tæller Pivotal Business Society 50 medlemmer, som stadig hovedsageligt er unge mennesker fra erhvervssektoren, men også nogle iværksættere og folk med længere anciennitet.

»De unge kan få nogle gode råd fra de mere erfarne medlemmer. De kan til gengæld lade sig inspirere af de unge, som kommer med nye ideer og tanker,« siger Sonny Gaarslev.

Udover at være stifter af Pivotal Business Society er Sonny Gaarslev også en del af netværkene Nova 100 og Moment Talent. Begge består af talentfulde studerende og nyuddannede. Han dyrker bevidst de systematiserede netværk, netop fordi de er sat i system og leverer en klar og tydelig varedeklaration.

»Medlemmerne ved, hvad der skal foregå, og alle er indstillede på at skabe kontakter og tage ved lære af hinanden. Det er en enorm effektiv metode til at skabe sig et større netværk,« siger han.

En af de erfarne kræfter, der har været med til at hjælpe Sonny Gaarslevs netværk på vej, er deres rådgiver Morten Thonsgaard Jensen. Han er direktør i firmaet Architectmade, og han er ikke i tvivl om, at det er karrierefremmende at tage del i netværkene.

»Som arbejdsgiver ser jeg det som et plus, hvis man har været med i netværk. Det viser, at man vil noget med sin karriere, og at man er ambitiøs. Det er vigtigt at have på CVet. Alle har de samme uddannelser, så det er noget, der giver lidt ekstra plusser,« siger han.

Selv med mange års erfaring er han sikker på, at han også kan få noget ud af at rådgive de unge, nyuddannede mænd.

»De har rigtig mange gode ideer, og på den måde lærer jeg også, hvordan studerende tænker i dag. Forhåbentlig kan jeg så være med til at dreje dem i den rigtige retning,« siger Morten Jensen, der selv har været medlem af det internationale netværk AIESEC.

Ligesom Pivotal Business Society forsøger flere og flere professionelle netværk at appellere til personer med vidt forskellig baggrund og erfaring. Den tendens vil fortsætte de kommende år, forudser Charlotte Junge. Networking er ikke længere forbeholdt toppen af erhvervslivet.

»Jeg har set håndværkere, pædagoger og iværksættere, som tager deres netværk meget alvorligt.«

Spørger man Charlotte Junge, hvad der ligger til grund for, at danskerne dropper tennis eller pardans for i stedet at netværke, er hun ikke i tvivl.

»Det handler om, at vi vil skaffe et job eller tjene mere på vores forretning. Måske kan man ikke regne med at møde sin kommende arbejdsgiver eller sælge produkter, men man forsøger at bruge det til at skaffe sig viden og kontakter, der kan hjælpe én på vej.«