Private gøremål på jobbet er en delikat balance

KLUMME: Danskerne bruger i gennemsnit 20 minutter og 45 sekunder om dagen på at ordne private gøremål på nettet, mens de er på arbejde, viser en undersøgelse. Men en leder bør måske lige have in mente, at det sjældent betaler sig at gå i alt for små sko.

Den viser, at danskerne i gennemsnit bruger 20 minutter og 45 sekunder om dagen på at ordne private gøremål på nettet, mens de er på arbejde. Fold sammen
Læs mere

Det er efterhånden blevet almindeligt på mange arbejdspladser, at medarbejderne klarer private gøremål på nettet i løbet af en arbejdsdag.

Men det er nok de færreste ledere, der i virkeligheden er klar over, hvad den reelle tid, der bruges på det, udgør. Jeg blev selv en smule klogere, da jeg i sommer læste en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Deloitte.

Den viser, at danskerne i gennemsnit bruger 20 minutter og 45 sekunder om dagen på at ordne private gøremål på nettet, mens de er på arbejde.

Om det er et problem eller helt i orden må være fuldstændig op til den enkelte virksomhed at vurdere, og meget af den vurdering hænger sammen med, hvordan man arbejder med gensidig fleksibilitet og forventnings­afstemning.

Det hænger nok ikke sammen, hvis medarbejderen er det, jeg vil kalde en »minutrytter«, det vil sige én, som tæller arbejdstiden fra det minut, han eller hun træder ind af døren, og til arbejdspladsen forlades igen. Derimod giver det god mening og er nok mere acceptabelt, når der er tale om en fleksibel medarbejder, der gerne yder en ekstra indsats, og som ikke er permanent låst fast af tid og sted.

Generelt er vi alle blevet mere flydende i vores tilgang til vores privatliv og arbejde, bl.a. fordi det er blevet så nemt at logge os på eksempelvis arbejdsmail via vores mobil og tablets, og derfor betyder det ikke så meget mere og har egentlig heller ikke det store fokus hos særlig mange, om vi svarer på en arbejdsrelateret mail i weekenden eller bestiller en tid til tandlægen i arbejdstiden.

Der har igennem de seneste år været en del fokus på medarbejderes brug af sociale medier og brug af nettet i arbejdstiden, og mange virksomheder har i forlængelse heraf indført regler, som sætter en god retning for medarbejderne, så de ved, hvordan de skal forholde sig, men mange virksomheder klarer det også ved hjælp af »sund fornuft«.

Egentlig er det lidt pudsigt, at det er brugen af de sociale medier og nettet, der har været en øjenåbner for virksomhederne omkring private gøremål i arbejdstid og efterfølgende har fået dem til at udarbejde politikker på området. For mon ikke private gøremål i arbejdstiden altid har været praktiseret i større eller mindre omfang? Det tror jeg!

For mange år siden havde jeg et par kolleger, som efter min målestok brugte rigtig meget tid på private gøremål i arbejdstiden. Det var før, vi begyndte at bruge sociale medier, og hvor kategorierne for private gøremål var alt det, der ikke kan klares på nettet i dag som f.eks. at skrive fødselsdagskort til moster Oda, telefon­opkald til venner og familie samt ind i mellem en tur på posthuset eller i banken. Det var en tid, hvor de fleste havde faste arbejdstider, og hvor hjemmearbejde og tilrettelæggelse af en fleksibel arbejdsdag slet ikke var muligt i det omfang, som det er i dag.

Gad vide, om der dengang blev brugt mere eller mindre end 20 minutter og 45 sekunder på det om dagen?

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi skal kunne tiltrække de medarbejdere, vi ønsker, skal vi også kunne tilbyde fleksibilitet og dermed også acceptere, at der vil skal være plads til private gøremål i arbejdstiden, netop fordi vi som ledere også ofte har en forventning om, at vores medarbejdere stiller op på andre tidspunkter eller præsterer en ekstra indsats i perioder, hvor der er spids­belastninger.

Om vi skal acceptere fem eller 20 minutter – eller måske endnu mere – er op til den enkelte virksomhedsledelse at vurdere.

Men en afgørende faktor for at få det hele til at balancere er i sidste ende tilliden til hinanden. En leder bør måske lige have in mente, at det sjældent betaler sig at gå i alt for små sko.