Prisbevidst kvinde skal sikre os besparelse

Der skal ikke betales en krone for meget for varerne, hverken når det gælder hendes egne varer, eller når det handler om dem, som det offentlige køber. Sådan lyder meldingen fra den nye konstituerede adm. direktør i indkøbsorganisationen SKI, der har været udsat for massiv kritik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver lørdag morgen står hun foran den lokale Netto med en indkøbsliste og er klar til at gøre ugens indkøb. Alt, hvad der kan købes i det billige supermarked, bliver købt dér, for der skal ikke betales overpriser for det, som bliver puttet i indkøbskurven.

Sådan er Signe Lynggaard Madsen privat, men også i sit arbejde, hvor hun netop er blevet ansat som konstitueret administrerende direktør for Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) er prisbevidstheden styrende.

»Der er noget, som kortslutter i min hjerne ved tanken om at skulle betale to kroner mere for en mælk, bare fordi den er købt et andet sted,« siger den 36-årige prisbevidste kvinde.

Og sit blik for billige priser får Signe Lynggaard Madsen da også brug for i sit nye job. SKI administrerer de indkøbsaftaler, som mange kommuner og statslige institutioner benytter til indkøb. Jo lavere priser SKI forhandler hjem, jo flere penge kan det offentlige spare, når der f.eks. købes computere, kuglepenne eller fødevarer i institutionerne - dermed kan det offentlige få mere ud af dine og mine skattekroner.

Gennem efteråret har SKI været udsat for massiv kritik af, at masser af de offentlige kunder ikke finder SKIs priser konkurrencedygtige. Kunderne har ikke følt, at de har fået varerne til den billigst mulige pris. Samtidig har der været hård kritik af, at SKI benytter tvivlsomme forretningsmetoder.

Hun vil være fast direktør

I kølvandet på kritikken fyrede SKIs bestyrelse i starten af december den daværende administrerende direktør Søren Jacobsen, som blev erstattet med konstitueret administrerende direktør Signe Lynggaard Madsen, der kommer fra en stilling som kontorchef i Finansministeriet. Den nye direktør håber dog på, at hun får stillingen fast, og har allerede lagt mål for, hvordan SKI skal føres tilbage på sporet igen.

For det første skal alle indkøbsaftaler, som SKI administrerer, være juridisk holdbare. De skal være nemme at anvende for institutioner, skoler og andre offentlige kunder, og for det tredje skal priserne være konkurrencedygtige, bebuder Signe Lynggaard Madsen.

Hun vil sørge for, at alle SKIs indkøbsaftaler bliver gennemgået med henblik på de tre mål. Og hvis der er en aftale, som ikke lever op til målene, så må den udbydes igen, fortæller hun.

Signe Lynggaard Madsen kommer fra en stilling som kontorchef i Center for Effektivisering og Digitalisering i Finansministeriet, hvor hun bl.a. har været ansvarlig for udbudspolitik, indkøbspolitik og konkurrenceudsættelse. Og inden da var hun kontorchef for Statens Indkøb, ligeledes i Finansministeriet, hvor hun stod for at opbygge og implementere det statslige indkøbsprogram.

Alt kan forhandles

Når hun sad ved forhandlinger med statens leverandører, var hun benhård, lyder det fra tidligere kolleger. For eksempel lykkedes det Signe Lynggaard Madsen at forhandle prisen på en kopimaskine ned fra 132.000 kroner til 38.000 ved blot at spille forhandlerne ud mod hinanden.

»Når hun har lagt sig fast på, hvor hun vil hen, så kæmper hun for det. Og hvis hun møder modgang, får det hende bare til at arbejde endnu hårdere for sagen,« siger Lars Frelle-Petersen, som har arbejdet sammen med Signe Lynggaard Madsen i Finansministeriet.

Men det er ikke kun Signe Lynggaard Madsen, som selv arbejder hårdt, hun er også chefen, der formår at få sine medarbejdere til at yde det bedste, samtidig med at hun er involverende.

Vild med søde sager

I universitetstiden var Signe Lynggaard Madsen dog ikke specielt flittig. De teoretiske opgaver interesserede hende ikke, derimod var engagementet højt, hvis det handlede om virkelige problemstillinger.

Men når det gjaldt eksamen, var hun altid klar til at vise, hvad hun kunne. Og prisbevidstheden var også at finde i ungdomsårene, fortæller en universitetsveninde, der tydeligt husker Signe Lynggaard Madsens store fryseskab, som altid var fyldt op med tilbudsvarer.

Når den 36-årige prisbevidste kvinde går ud af Netto, er der dog ikke kun frysevarer i kurven, men også altid masser af chips, slik og popcorn.

For Signe Lynggaard Madsen har en sød tand, der skal tilfredsstilles hver dag på kontoret.