Pressechef fra ATP overhaler investeringsfondenes direktør

En af finanssektorens mest markante pressechefer bliver nu topchef i investeringsfondenes brancheforening. Så nu skal han selv træffe beslutninger – og ikke blot formidle og forsvare de beslutninger, andre har truffet.

»Der er omkring 750.000 danskere, som sparer op i investeringsfonde, men flere kunne have fordel af at gøre det fremfor blot at have pengene stående på en bankkonto,« mener investeringsfondenes nye frontfigur, Anders Klinkby. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere

Pressechef i ATP, Anders Klinkby, bliver nu administrerende direktør i Investeringsfondsbranchen, som repræsenterer de ofte udskældte investeringsforeninger.

Her fortrænger han den hidtidige direktør, Jens Jørgen Holm Møller, som kom fra Sydinvest for ti år siden og har været en relativt anonym frontfigur.

Hvad Holm Møller siger til at blive rykket ned og spille anden­violin, er uvist, men Anders Klinkby har det »rigtig fint« med at skulle arbejde sammen med den hidtidige direktør, som han forventer at kunne lære meget af.

Og der bliver helt klart noget at tage fat på for den nye talsmand, som er kendt for at kunne kommunikere knivskarpt.

Kritik har haglet ned

Branchen har gentagne gange været i modvind. I pressen har der lydt kritik af, at investeringsfore­ningerne modtager for meget i provision fra de banker, der henviser kunderne. At investeringsfore­ningerne hænger sammen med bankerne som ærtehalm. Og at foreningerne er for dyre i forhold til de resultater, de henter hjem til især private investorer, som måske ikke ved ret meget om investering.

Vigtigt med åben dialog

Til de kritiske røster, som har langet ud efter investeringsforeningerne, siger Anders Klinkby:

»Det er vigtigt at have en åben dialog, så det vil jeg satse på. Men først vil jeg bruge noget tid på at blive klogere på branchen.«

Som sin største udfordring ser Anders Klinkby behovet for at synliggøre den værdi, som investeringsforeninger skaber.

»Jeg vil gerne sætte fokus på, at branchen er en væsentlig aktør, som gennem investeringerne skaber arbejdspladser og vækst.

Der er omkring 750.000 danskere, som sparer op i investeringsfonde, men flere kunne have fordel af at gøre det frem for blot at have pengene stående på en bankkonto. Der er et potentiale dér,« siger han.

Utraditionelt talent

Da Anders Klinkby i 2012 var et af 100 talenter under 35 år, som Berlingske Business Magasin udpegede som mest lovende, fik han masser af ros fra sin daværende chef i Danske Bank, underdirektør Eva Hald.

Hun nævnte dog også, at han ikke er særligt autoritetstro og i øvrigt temmelig krævende.

»Det gør ham til en svær medarbejder, men også til en af de sjoveste at have i flokken,« lød Eva Halds skudsmål.

Anders Klinkby har en utradionel baggrund som mag.art. i litteraturhistorie – en uddannelse, der sjældent ses hos pressechefer og er endnu mindre almindelig blandt topchefer.