Pres for flere kvinder i bestyrelser

For hver kvinde, der sidder i bestyrelsen for et stort europæisk selskab, er der ni mænd, og den ulighed vælger flere og flere lande i Europa nu at lovgive imod.

Ligestillingsminister Lykke Friis (V) afviser på trods af de internationale tiltag, at der er brug for lovgivning på området i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Norge, Frankrig, Holland, Finland og Spanien er det allerede sket, belgierne er på vej, og i Sverige ventes kønskvotering at blive et vigtigt spørgsmål op til stortingsvalget i september. Det skriver Dagbladenes Bureau.

I Norge kan staten opløse aktieselskaber, der ikke har mindst 40 procent af hvert køn i bestyrelsen. Det har betydet, at antallet af kvinder i toppen er steget fra 200 til over 1.000, efter at loven trådte i kraft i 2008. I Danmark er udviklingen i mellemtiden gået den modsatte vej, og det får nu danske erhvervsfolk og organisationer til at droppe modstanden mod kvoter og efterlyse samme lovgivning herhjemme.

- Jeg har hidtil været imod, fordi jeg synes, det er lidt af en falliterklæring, at vi er nødt til at bestemme den slags. Men jeg kan ikke se andre udveje, siger tidligere SAS-direktør, Susanne Larsen, der bakkes op af headhunter Aase Hoeck, som blev Årets Erhvervskvinde i 2009.

- Jeg kan ikke lide kvoter, men jeg kan godt lide de resultater, loven i Norge har medført, siger hun til Dagbladenes Bureau. Én af de organisationer, der overraskende har skiftet holdning til kønskvotering, er DJØF (Danmarks Jurist- og Økonomforbund), der traditionelt repræsenterer mange mandlige topchefer.

Her erkender formand Finn Borch Andersen, at ligestilling ikke kommer af sig selv.

- Jeg har haft den opfattelse, at vi i Danmark havde sat de rigtige processer i gang, men det har vist sig, at jeg tog fejl, siger Finn Borch Andersen, som peger på en undersøgelse fra DJØFs Taskforce om Køn og Ledelse.

Her aflives myten om, at kvinders lederambitioner og kvalifikationer ikke skulle være på niveau med mændenes. Alligevel vurderes kvinder automatisk som ringere kandidater til topposter.

- Der sker en ubevidst diskrimination, og den kommer vi ikke til livs ved at blive ved med at tale om det, siger Finn Borch Andersen, der opfordrer ligestillingsminister Lykke Friis (V) og regeringen til at opgive den ideologiske modstand mod kønskvotering. - Lige nu går mængder af viden og kompetencer tabt, og det går i sidste ende ud over virksomhedernes bundlinjeresultater, siger han til Dagbladenes Bureau.

Lykke Friis afviser dog, præcis som sin forgænger, Inger Støjberg (V), at der er brug for lovgivning på området.

- Regeringen tror på ansvar, ikke kvoter og tvang, siger Lykke Friis til Dagbladenes Bureau.