Populær politiker bliver pensionsformand

Jens Stenbæk fik over 19.000 personlige stemmer ved regionsrådsvalget. I morgen overtager den rolige og grundige venstremand officielt den knap så populære post som formand for den skandaleramte bestyrelse i Pensam Liv.

Ny formand for Pensam Jens Stenbæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Venstremanden Jens Stenbæk kan godt lide at spille fodbold. Og han får i den grad brug for sine taktiske evner, når han i morgen officielt bliver konstitueret som ny formand for landets mest problematiske pensionsselskab, Pensam Liv. Ikke blot blev pensionskassen sidste år politianmeldt af Finanstilsynet som den første i danmarkshistorien.

Det mere end kneb med holdånden i bestyrelsen, der smeltede kort før jul. Men sygeplejere, portører og pædagoger kan godt tro på, at næstformanden fra Region Sjælland Jens Stenbæk har ret, når han siger, at han håber at virke »samlende« for det nye hold. Det mener, Søren Kjærsgaard (V), der er borgmester i Holbæk Kommune. Ved kommunalreformen oplevede han, hvordan 77 byrådsmedlemmer valgte Jens Stenbæk til at lede arbejdet med at samle fem mindre kommuner til én.

»Det er et skoleeksempel på, hvordan Jens formår at samle forskellige interesser og føre dem i en fælles retning. Han har en eminent evne til at samarbejde med andre partier og skabe fælles fodslag,« siger Kjærsgaard.

Det har også givet ham et godt navn hos Kommunernes Landsforening (KL), der gennem længere tid har set med en stadigt voksende fure i panden på udviklingen i Pensam. Hvis nogen kan løse opgaven er det Jens Stenbæk, mener administrerende direktør i KL, Kristian Wendelboe:

»Jeg kender ham som en seriøs og ordentlig politiker. Han er saglig, og man kan regne med ham. Han er et meget stort navn også i den kommunale verden,« siger direktøren.

Netop ord som »ordentlig,« »rolig«, »flittig« og »nede på jorden« går igen, når Business beder venner og modstandere om at beskrive den nye formand.

Oprindeligt uddannet landmand

Når han i dag blandt andet sidder som formand for Lægesekretærernes Pensionskasse under PKA og formand for Danske Regioners Lønnings- og Takstnævn (RLTN), er det noget af en afstikker i forhold til den vej, han tidligere havde valgt. Jens Stenbæk er nemlig uddannet landmand og overtog i 1988 sin fædrende gård på fuld tid. Her kæmpede han sig vej til Irmas kølediske som en af landets første producenter af økologisk mælk. Allerede som ung var han dog engageret i Venstres Ungdom, og det politiske engagement fortsatte som landmand, da han blandt andet var formand for Holbæk Landboforening og Nordvestsjællands Landbocenter i Jyderup.

Men Jens Stenbæk solgte omsider køerne i Skellingsted og blev efter nogle år som menig kommunalpolitiker i 1998 valgt som borgmester i Tornved. Som man har set det eksemplificeret i Thomas Bankes Fredericia Byråd er kommunalpolitikere notorisk kendt for at dolke hinanden i ryggen. Og som tidligere borgmester i både Tornved Kommune og siden viceborgmester i Holbæk Kommune kender Stenbæk spillet. Alligevel holder han sig altid til reglerne, mener hans nærmeste nuværende politiske modstander og formand for Region Sjælland, socialdemokraten Steen Bach Nielsen.

»Jens er et meget ordentligt menneske. Man kan lave en aftale med ham, som holder, uanset om man har skrevet den ned eller aftalt den mundtlig. Man kan stole på, at selv om det stormer, skal han nok holde fast i den,« siger han.

Netop stormvejr får han brug for at kunne modstå, mener Thor Grønlykke (S), der forlod posten som formand i Pensams bestyrelse efter en giftig magtkamp med næstformand og FOA-boss Dennis Kristensen. Han håber, det kan være en fordel, at Jens Stenbæk kender Dennis Kristensen fra sin opgave som overenskomstforhandler i Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Da Jens Stenbæk skiftede fra kommunalpolitik til regionspolitik var hans arbejde så anerkendt, at fik han over 19.000 personlige krydser på stemmesedlerne. Men det kræver hårdt arbejde at vinde den samme tillid blandt Pensams 350.000 hårdt prøvede pensionsopsparere, som vælgerne Region Sjælland har vist ham.