Pluk juletræet på nettet

To driftige skovarbejdere sælger ægte juletræer over Internet. Hvert træ er fotograferet og har fået eget navn.

Det er rene ord for pengene, når de ægte, norske juletræer skal sælges. De er oven i købet blevet let pyntede, så man får fornemmelsen af, hvordan de vil tage sig ud hjemme i stuen. Foto: juletrefraskogen.no Fold sammen
Læs mere
»Giv et træ mulighed for at fejre jul som et ægte juletræ. Træer med personlighed og egenart, naturligt formet i skoven. Ingen vækstfremmende hormoner. Ingen oversøisk transport.«

Med den svada kan man direkte fra nettet gå ind og finde sit ønskejuletræ direkte i de norske skove lige uden for Hønefoss.

Man vælger mellem »standardtræ« eller »specialtræ« - de sidste adskiller sig noget fra normen... Samtlige træer er udstyret med nummer og navn, som passer til træets udseende. Og for hyggens skyld er der hængt en rød glasklokke eller en ditto nissehue på træerne, så man rigtigt kommer i stemning.

Her er mulighed for at vælge mellem »Kjedelig tre«, »Grøftegran«, »Jesus gran« eller »Karrieretre« (det sidste er dog allerede lovet bort).

Specialtræerne omfatter eksemplarer med de sigende navne »Ikke vårt beste tre«, »Nakkeskadet men OK« og »Utadvendt gran«. Sidstnævnte synes bedst egnet til at klippe op som juledekoration.

Bag siden står to skovarbejdere, Anders Lerberg Kosptad og Bartosz Skwarski. De fjerner normalt unge træer, som ikke lige passer ind i julestandarderne, men blev kede af, at træerne bare skulle væk.

»Vi håber at skabe julestemning med træer, som falder uden for idealet,« siger de juleglade skovfolk til nyhedstjenesten e24 og understreger, at de har haft det vældigt festligt med at gøre netstedet klar til premieren for en måned siden.

Bestillingerne strømmer ind.

Prisen er 300 kroner uanset størrelse og udseende. Træerne står i skoven frem til leveringen, som sker på en bestemt adresse i Oslo nogle dage senere. De to skovfolk forventer ikke at tjene godt på initiativet. Faktisk er målet at gå i rent nul.

Hvis ingen bestiller træerne, får de lov til at vokse videre ude i den virkelige natur.

Og som det hedder på netstedet:

»Træet kan blive spist af en elg, blive knækket af sneen eller få brune nåle inden leveringen. Sådan er naturen. Det er måske ikke ædelgran, men juletræ det er det.«

www.juletrefraskogen.no