Pints, miles og ounces får frit løb i EU

Ti års kamp mod det metersystem, som bruges på Fastlandseuropa er slut. Med EU-Parlamentets godkendelse overgiver EU sig nu uforbeholdent - og turisterne kan fortsat rive sig i håret.

Foto: Colourbox
»Argh,« lyder meldingen fra det europæiske fastland. »Jubiiii,« jubler briterne og irerne.

EU-Parlamentet gav torsdag også sin opbakning til, at Storbritannien og Irland fortsat kan måle øl op i pints og lade færdselstavlerne stå i miles.

Dermed er sejren i hus efter otte års kamp. EU besluttede ellers tilbage i 1999, at alle de gamle måleenheder, som blomstrer på de to øriger og driver alle besøgende til vanvid, skal udfases senest i 2009.

Det medførte en sand storm af protester og lydighedsnægtelse fra britiske og irske forhandlere, som nægtede at ændre på etiketterne, når varer blev eksporteret til Fastlandseuropa.

Tidligere i år gav EUs industrikommissær, Günter Verheugen, sig så og erklærede, at kampen var tabt. Briterne og irerne havde vundet.

Torsdag sagde så også EU-Parlamentet god for, at der er plads til forskellighed.

»Det er gode nyheder for britiske og irske borgere, som er vant til traditionerne med miles og pints,« sagde EU-kommissæren efter afstemningen.

Officielt bruger både Storbritannien og Irland faktisk metersystemet. I praksis er det dog mere de gamle måleenheder, der anvendes. Irland ændrede dog tidligere i år hastighedsgrænserne til kilometer i timen og er ved at skifte alle vejskiltene ud. Det er ikke længere nødvendigt med den nye beslutning.

EU fastholder dog, at eksportvarer fra Storbritannien og Irland skal have vægt- og måleangivelser efter fastlandsskalaen. De særlige ørigebetegnelser må dog gerne stå ved siden af.

Kun USA, Liberia og Burma har endnu ikke indført metersystemet.