Pensionister bliver genansat

Maskinfabrikken Kverneland Group i Kerteminde genansætter nu pensionister og efterlønnere for at få arbejdskraft nok til produktionen af landbrugsmaskiner.

Virksomheden har siden sommerferien ansat 90 medarbejdere og søger i øjeblikket en stribe folk til at betjene eksempelvis svejserobotter og lasere, skriver Fyens Stiftstidende.

Og direktør Niels Erik Andersen opfordrede gruppen af efterlønnere og pensionerede medarbejdere til at tage fat igen, da de var til julefrokost på deres gamle virksomhed.

- Det var sagt med et glimt i øjet, men har de lyst til at få arbejde, så er de velkomne - ordrebogen er så stor i øjeblikket, at vi er nødt til at sende produktion ud af landet, siger direktøren.

Lindøværftet har i en årrække haft senioraftaler og ældre medarbejdere i skånejob, og ifølge næstformand Hans Marcuslund fra Dansk Metal Odense er det i orden at gå efter det hvidhårede guld.

- Pensionisterne skulle nok blive ved med at være pensionister, hvis vi havde en ledighed på 10 procent. Men i øjeblikket er det ikke noget problem, konstaterer Hans Marcuslund.

Med den fleksible efterløn bliver tidligere medarbejdere trukket time for time, og derfor er det ikke attraktivt for lavtlønnede at genoptage jobbet - ofte vil de kun have 20 kroner ekstra i timen til sig selv.

Økonomisk er det mere attraktivt for folkepensionister, som kun bliver trukket 30 procent og må beholde størstedelen selv. Men Dansk Arbejdsgiverforening ser ikke ansættelsen af pensionister som en løsning, og generelt er senioraftaler et tveægget sværd ifølge chefkonsulent Erik Simonsen.

- Det får nogle medarbejdere til at gå fra fuld tid til deltid, og så er det ikke en gevinst. Men det må de enkelte virksomheder suverænt afgøre, fastslår Erik Simonsen.

Dansk Arbejdsgiverforening ser hellere, at virksomhederne tilpasser arbejdspladsen til den enkelte, uanset om vedkommende er 22, 42 eller 62 år.

- Det handler om at fastholde og udvikle medarbejderne, uanset hvor gamle de er, siger chefkonsulent Erik Simonsen.

Kilde: Fyens Stiftstidende