PensionDanmark presser på for ligeløn

En af Danmarks største institutionelle investorer har allerede ligeløn som en parameter i CSR-arbejdet, mens ATP melder hus forbi

»Ud fra et shareholder value-synspunkt er det interessant for os, at en række studier viser, at mindre løngab fører til højere produktivitet og bedre beskæftigelse,« mener PensionDanmarks adm. dir., Torben Möger Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks største institutionelle investorer, PensionDanmark, som har en balance på 183 milliarder kroner på vegne af sine medlemmer, har ligeløn på dagsordenen, når pensionsgiganten investerer.

En anden af Danmarks allerstørste investorer, ATP, melder til gengæld hus forbi.

Lone Fønss Schrøder ser ligeløn som en ny parameter inden for Corporate Social Responsibility (CSR).

»Eksempelvis institutionelle investorer investerer jo forhåbentlig ikke i en virksomhed, som forurener eller bruger børne­arbejde. De bør heller ikke investere i virksomheder, som ikke lønner mænd og kvinder ens for samme arbejde,« siger hun. PensionDanmark er allerede i gang:

»Det er et emne, vi gennem en del år har haft integreret i vores overvågning af og dialog med virksomheder, hvor vi er aktionær,« oplyser administrerende direktør Torben Möger Petersen, som har hyret det britiske konsulenthus Hermes EOS til at stå for overvågning og dialog med de mange virksomheder, som PensionDanmark er aktionær i.

Tilgængelige indikatorer

»Vores politik på området tager udgangspunkt i ILO-konventionen om lige løn for lige arbejde. Konventionen er ratificeret af 172 lande, og de lande, der ikke har ratificeret den, for eksempel USA, har lignende lovgivning på plads.

»Hermes EOS opfordrer virksomhederne på vores vegne til at stille indikatorer for kønsbestemte lønforskelle til rådighed for alle interessenter, herunder medarbejdere og aktionærer. Når det gælder børsnoterede selskaber, opfordrer vi virksomhederne til at offentliggøre disse informationer i deres årsrapporter,« skriver Torben Möger Petersen i en e-mail.

Og det er en rigtig god idé, vurderer Erik Alhøj, som er direktør og indehaver af konsulentfirmaet Engagement International, som bistår virksomheder med ansvarlige investeringer: »Lighed mellem kønnene er et af FNs 17 udviklingsmål. De kommer alle til at spille en helt afgørende rolle både for virksomhedernes sociale ansvar (CSR) og ansvarlige investeringer fremover,« siger han.

Ligeløn øger produktiviteten

PensionDanmark lægger vægt på, at forskning viser, at ligeløn giver højere produktivitet:

»Ud fra et shareholder value-synspunkt er det interessant for os, at en række studier viser, at mindre løngab fører til højere produktivitet og bedre beskæftigelse, og at virksomheder, der formår at indsnævre lønforskelle mellem mænd og kvinder, oplever lavere medarbejderomsætning og højere medarbejdertilfredshed,« skriver Torben Möger Petersen.

Han forklarer, at PensionDanmarks arbejde med CSR og Social Responsible Invest­ments (SRI) bygger på engagement med virksomhederne med henblik på at hjælpe dem i den rigtige retning. Engagementet kan for eksempel foregå via løbende dialog og stemmeafgivning på generalforsamlinger.

»Udelukkelse af virksomheder fra vores investeringsunivers sker kun i situationer, hvor dialogen ikke fører nogen vegne, eller hvor der er tale om virksomheder, som overtræder FN-konventioner om blandt andet forbud mod klyngebomber og lignende,« forklarer Torben Møger Petersen.

Mens PensionDanmark altså aktivt bruger sine finansielle muskler til at presse virksomheder til at indsnævre lønforskelle mellem mænd og kvinder, har ATP valgt at lade det spørgsmål ligge:

»Vi har ikke nogen holdning til ligeløn i forhold til investeringer,« skriver ATPs koncerndirektør med ansvar for HR og administration, Lillian Mogensen.