»Paypal-mafiaens godfather« støttede sejrherren Trump - og tabte Silicon Valley

Den ikoniske serieiværksætter Peter Thiel er noget så usædvanligt som en republikaner i det amerikanske techmekka Silicon Valley.

Efter eget udsagn begik Peter Thiel en klassisk fejl ved at begynde på en universitetsuddannelse uden at have en plan med det. Nu støtter venturekapitaliten aktivt unge i at droppe de højere uddannelser og i stedet blive iværksættere. Arkivfoto: Saul Loeb/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig »Peter Thiel« i Silicon Valley og se, hvad der sker. Men hold godt fast i stole­sædet. Selv om Thiel er en af teknologiverdenens mest succesrige ventureinvestorer, så har det ikke vakt begejstring, at han åbent har bekendt sig til Donald Trump og nu er udpeget til at være en del af dennes overgangsteam til Det Hvide Hus.

Det kan give Peter Thiel stor indflydelse på Trumps politik, specielt på teknologiområdet.

Hos Facebook, hvor Peter Thiel var en af de første investorer, har Mark Zuckerberg måttet rykke til forsvar for at beholde ham som bestyrelsesmedlem i mangfoldighedens navn. Og iværksætteracceleratoren Y Combinator, som Thiel er med i, er stødt på krav om en boykot fra kvinder i teknologiverdenen, der føler sig stødt over Donald Trumps udtalelser under præsidentvalgkampen.

Imens fastholder den stærkt libertarianske Peter Thiel, at hans støtte til Trump primært er ideologisk funderet. Thiel er politisk set republikaner i et Silicon Valley, der helt overvejende bekender sig til Demokraterne, og han har i årevis støttet republikanske politikere, også økonomisk.

Så synes det at have betydet mindre i det i amerikansk forstand liberale Silicon Valley, at Thiel også er manden, der i sommer stillede sig op på Republikanernes partikonvent og deklarerede, at han var »stolt over at være bøsse«.

Superiværksætter og seriefilantrop

Peter Thiel omtales ofte som »Paypal-mafiaens godfather«. Denne »mafia«, der – til dels tilbage til hans studietid på Stanford-universitetet – har startet utallige techfirmaer og tæller navne som PayPal-medstifter Elon Musk og LinkedIn-chefen Reid Hoffmann.

Ud over bedrifterne som serieiværksætter og investor i selskaber som SpaceX, Airbnb og Spotify, har Peter Thiel også postet store summer i filantropisk arbejde, der fokuserer på radikale ideer inden for teknologi og forskning.

Blandt de projekter, han støtter, er Sea­steading Institute, der sigter på at skabe sociale eksperimenter med flydende byer på havet, delvist inspireret af den neoliberale forfatter Ayn Rand.

I foråret kom det frem, at Peter Thiel har postet omkring ti mio. dollar – knap 70 mio. kr. – i at finansiere andres sagsanlæg mod netmediet Gawker, der for nylig som konsekvens heraf gik konkurs. Det har ført til anklager om, at han bruger sin formue til at kvæle medier i et personligt hævntogt. Selv fastholder han, at han støtter presseetik og en fri presse.

Det var i øvrigt Peter Thiel, der i en tale i National Press Club sagde de nu berømte ord:

»Medierne tager Trump bogstaveligt, men ikke alvorligt. Hans tilhængere tager ham alvorligt, men ikke bogstaveligt.«

I Silicon Valley er de nødt til at tage Thiel ekstra alvorligt.