På spring til at overtage kejserens imperium

Et af verdens største imperier, den sydkoreanske storproducent af blandt andet mobiltelefoner og TV-apparater, Samsung, er midt i et generationsskifte, hvor kronprinsen stadig bevæger sig i kejserens skygge.

Lee Jae-Yong, i forretningsverdenen kendt som Jay Y. Lee, har siden sin fødsel været udset – og opdraget – til at overtage bedstefarens og farens imperium. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har han været udset som kronprins. Nu er han kronprins, og spørgsmålet er, hvornår den 47-årige Jay Y. Lee reelt overtager selve tronen fra sin far og sætter sig for bordenden af det enorme Samsung-imperium, som familien har styret siden grundlæggelsen.

Jay Y. Lee er ifølge det amerikanske magasin Forbes nummer 33 på listen over de mest indflydelses­rige mennesker i verden og den tredjerigeste i Sydkorea – anslået god for en formue på 6,9 milli­arder dollar. Hans formelle titel er næst­formand for bestyrelsen i Samsung Group – en virksomhed, som lige nu udgør 12 procent af Sydkoreas bruttonationalprodukt og er grundlagt i 1938 af Jay Y. Lees farfar.

Samsung er bedst kendt for sin elektronikproduktion i Samsung Electronics, som er verdens største mobil- og TV-producent, men konglomeratet rummer masser af selskaber, som bl.a. ejer et hospital, bygger skibe, driver temaparker og forsikringsvirksomhed, producerer medicinsk udstyr og fabrikerer computerchips.

Jay Y. Lee er eneste søn af den tidligere så mægtige bestyrelsesformand, 73-årige Lee Kun-hee, som er søn af Samsungs grundlægger, er Sydkoreas rigeste mand og går under øgenavnet »Kejseren«. Han måtte i 2008 træde midler­tidigt tilbage efter en sigtelse i en stor skatteskandale, men blev halvandet år senere benådet af den daværende præsident og vendte tilbage i toppen af Samsung.

I maj 2014 blev Lee Kun-hee ramt af et hjerteanfald, og siden har han ligget på hospitalet. Det er derfor Jay Y. Lee, der i praksis har været topchef for imperiet. Han mangler kun den officielle titel.

Jay Y. Lee har siden fødslen været opdraget til at kunne overtage familieforetagendet. Hans internationale indstilling skal gøre Samsung mindre sydkoreansk og mere internationalt. Han taler da også både engelsk og japansk og bruger den internationale udgave af sit fødenavn, som på koreansk er Lee Jae-yong.

Asiens rigeste familie toppes dog om magt og rigdom – noget, som Jay Y. Lee også skal håndtere, når han får den endelige magt over imperiet.

I Samsung har han været med siden 1991, da han blev direktør for strategisk planlægning. I 2009 blev han direktør for Samsung Electronics og i 2013 også næstformand for bestyrelsen – et første tegn på, at generationsskiftet var undervejs. Han er koncernchef for alle Samsungs kunder, en titel, som er opfundet til ham.

Jay Y. Lee er, ligesom sin far, kendt for at holde lav profil, men han deltog dog i bisættelsen af Apples topchef, Steve Jobs, i oktober 2011.

Samsung Electronics er verdens næstmest værdifulde selskab efter netop Apple, som Samsung gang på gang strides i retssalene med. Senest i sidste uge har Samsung indvilliget i at betale 3,2 milliarder kroner til Apple i erstatning i en spektakulær sag, som på ingen måde er slut endnu.

Tronarvingen har ry for at være beslutsom, men tilbageholdende og høflig.