Overvismand og professor med grundighed

Tirsdag meldte overvismanden sig ind i den betændte dagpengedebat. Men de færreste kender til manden bag den økonomisk tunge titel.

Eftertænksomhed og grundighed er kendetegnede for overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle tavler er fulde af matematiske udledninger og tal, når Hans Jørgen Whitta-Jacobsen underviser i auditorierne på Københavns Universitet. Han skriver løs og flytter rundt på tavlerne for at få plads til hele regnestykket, for som økonom er han en grundig mand.

Sådan er Hans Jørgen Whitta- Jacobsen kendt blandt både studerende og kolleger. Han er 59 år og har været medlem af De Økonomiske Råds formandskab siden januar 2009. På CVet har han mange års erfaring med forskning og undervisning inden for økonomi bag sig. I 1984 blev han uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og tog desuden en ph.d. i økonomi fem år senere. Men lysten til at komme ordentligt ind under huden på samfundsøkonomien stoppede ikke her. Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har også søgt ud over de danske grænser til længerevarende forskningsophold ved udenlandske universiteter i både Barcelona og Californien.

»Den Store Hans Jørgen«

De studerende på Københavns Universitet kender Hans Jørgen Whitta-Jacobsen som en underviser, der har styr på sit fag. Når de stiller ham et spørgsmål, hænder det, at han stopper op et øjeblik og tænker. Så kommer svaret. Præcist og overbevisende. Der er bred enighed blandt de studerende om, at der hersker en aura af økonomisk autoritet over professoren. Derfor er han »Den Store Hans Jørgen.«

Blandt kolleger beskrives Hans Jørgen Whitta-Jacobsen som et samvittighedsfuldt menneske. Hans kollega gennem mange år og tidligere overvismand Peter Birch Sørensen roser hans måde at grave sig dybt ned i økonomiske analyser på og vende hver en sten.

Hver overvismand har sin egen stil, og et sted Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har markeret sig er i sin evne til at forklare økonomi på en forstående måde. Både til sine studerende i auditorierne og til den brede befolkning som overvismand.

Rolig familiefar

Man ser ikke Hans Jørgen Whitta-Jacobsen underholde om sig selv som entertainer i store forsamlinger. Hans humor er underspillet, men kommer frem i ny og næ. Blandt andet når han står foran tavlen. »Det er jo gymnasiematematik,« hører de studerende ofte deres professor sige. Økonomi er en logik, han tager dem under sin vinge for at lære at forstå.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er ved siden af sit arbejde udpræget familiemenneske. Sammen med sin hustru, Charlott Whitta-Jacobsen, har han to børn, Alberte og Mads. Han har været formand for skolebestyrelsen på den skole, børnene har gået på, og han har deltaget aktivt i forskellige skolearrangementer. I fritiden er overvismanden en passioneret kulturforbruger. Særligt interesserer han sig for klassisk musik og opsøger det i det omfang, han har tid til det.