Organisationer vil have gabestok til skandalechefer

En række brancheorganisationer kræver, at registret over uansvarlige direktører skal være åbent for offentligheden. Justitsministeren afviser lynændring.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Registret over uansvarlige direktører bør ikke være lukket for offentligheden. Sådan lyder kravet fra en række brancheorganisationer anført af Finansrådet, skriver Børsen.

Organisationerne, der blandt andet også tæller Dansk Erhverv, Realkreditforeningen og Forsikring & Pension, vil have justitsminister Mette Frederiksen (S) til at ændre loven på området, så registret bliver offentligt.

»Den manglende adgang til registret har som konsekvens, at en væsentlig gruppe af kreditorerne, herunder mindre erhvervsdrivende, iværksættere samt forbrugere, ikke kan gardere sig mod fremtidige tab gennem samhandel med en person, der er pålagt konkurskarantæne,« skriver Finansrådets administrerende direktør, Jørgen A. Horwitz, ifølge Børsen i et brev til justitsministeren.

En direktør kan pålægges konkurskarantæne, hvis vedkommende på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse bliver vurderet uegnet til at være med til at lede en erhvervsvirksomhed.

I dag er det kun Erhvervsstyrelsen, der kan se, om en chef er pålagt karantæne.

Et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten vil ifølge Børsen have undersøgt, om registret skal gøres offentligt.

Mette Frederiksen har ifølge Børsen oplyst, at hun ikke vil se på muligheden for at åbne registret, før loven skal have et planlagt serviceeftersyn i 2018.