Ordførere uenige om adgang for højtuddannet arbejdskraft

Det skal være lettere for blandt andet udenlandske forskere at bosætte sig i Danmark, mener ordførere fra de Radikale og Enhedslisten. Dansk Folkeparti afviser.

Det skal være lettere for forskere og anden højtuddannet arbejdskraft at komme til Danmark, mener ordførere fra de Radikale og Enhedslisten. Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen skriver fredag, at den danske udlændingelovgivning blandt andet vil spænde ben for dansk bosættelse for de omkring 5.000 udenlandske forskere, der hvert år ventes at strømme til Øresundsregionen, når et delvist dansk finansieret forskningsanlæg i Lund i Sverige åbner i 2019.

»Regeringen er ved at se på, hvad man kan gøre inden for forskningsverdenen, og der skal ikke herske tvivl om, at vi fra radikal side gerne ser, at vi går et godt stykke,« siger indfødsretsordfører Marlene Borst Hansen (R) til Jyllands-Posten.

Det er ikke mindst svært for borgere fra lande uden for EU at bosætte sig i Danmark. I Enhedslisten mener forskningsordfører Rosa Lund (Ø) ligeledes, at det er vigtigt, »at forskere kan rejse over grænser og på den måde dele viden og forskning« - bare det ikke trænger den danske arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet.

En af løsningerne kunne ifølge de to ordførere være at ændre visumreglerne og sagsbehandlingen, så udenlandske forskere får hurtigere og lettere adgang til Danmark.

Udlændingereglerne er forligsbelagt, og derfor skal alle parterne i forligskredsen høres. En af dem er Dansk Folkeparti, der ingen planer har om at støtte regeringens arbejde for at gøre det nemmere eksempelvis for udenlandske forskere uden EU-pas at bo i Danmark og arbejde i Sverige, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til avisen.

»Det er dele af erhvervslivet som DI, der kører den dagsorden. Problemet er, at én rejser sig op og siger, ’vi har brug for flere<saxo:ch value="226 128 153"/>, og så rejser alle sig op og klapper. Men der er ikke brug for dem, og det er tudetosset, at vi henter højtuddannede folk fra Indien eller Bangladesh, som så arbejder i restaurationsbranchen. Vi importerer bare en ny underklasse,« siger han og understreger, at man i Dansk Folkeparti vil have, at udlændinge, der vil til Danmark, forinden skal kunne dokumentere, at de har et job.

Samme melding lyder fra retsordfører Peter Skaarup (DF). Han påpeger, at der »er fri bevægelighed for arbejdskraft i EU med sine 500 millioner indbyggere«, og dermed nok arbejdskraft at vælge imellem.

»Derfor har vi den fornemmelse, at de, der ønsker højtuddannet arbejdskraft uden for EU, ønsker det, fordi de ønsker at presse lønningerne. Det vil sige en art social dumping,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen viser tal fra Copenhagen Business School, at antallet af højtuddannede udlændinge, der er kommet til Danmark fra 2008 til 2011, er faldet fra 6.103 til 2.854.